آیا قرص گاباپنتین برای زانو درد خوبه؟ آیا با عوارض، نحوه مصرف و کاربرد قرص گابانتین آشنا هستید؟
گاباپنتین با نامهای تجاری Horizant®، Gralise® و Neurontin® جزو یکی از انواع مسکنهای مؤثر برای درمان و کاهش دردهای عصبی است. این مسکن زمانی تجویز میشود که مصرف سایر داروهای ضد التهابی برای کاهش درد مؤثر نباشد. علاوه بر این گاباپنتین برای کنترل تشنجهای مکرر در افراد مبتلا به صرع نیز استفاده میشود.
قرص گاباپنتین به طور تخصصی برای درمان مشکلاتی مانند: زانو درد و آرتریت تجویز نمیشود. با این حال نتایج تحقیقات نشان دادهاند مصرف آن در کاهش دردهای ناشی از آرتروز شدید زانو مؤثر است. برای افزایش آگاهی شما جدیدترین مقاله توان مارکت را به بررسی موضوعاتی مثل: موارد مصرف، عوارض، فواید و نحوه مصرف گاباپنتین برای کاهش درد زانو اختصاص دادهایم. مهمان مقاله ما باشید تا در خصوص این موضوع مهم بیشتر بدانید.
اطلاعات دارویی قرص گاباپنتین
- نام ژنریک دارو: گاباپنتین
- نامهای تجاری: Gralise ، Horizant، Neurontin ، Gabarone
- اشکال دارویی: کپسول خوراکی (۱۰۰ میلی گرم، ۳۰۰ میلی گرم، ۴۰۰ میلی گرم)، شربت خوراکی (۲۵۰ میلی گرم و 5 میلی لیتر)، قرص(۶۰۰ میلی گرم و ۸۰۰ میلی گرم)
- موارد مصرف: صرع، میگرن، دردهای عصبی ناشی از دیابت و زونا، نوروپاتی دیابتی، درد دیسک کمر، و زانو درد
- طبقه بندی اشکال دارویی: آنالوگهای گاما آمینوبوتیریک اسید
مکانیسم اثر گاباپنتین برای زانو درد
داروی گاباپنتین جزو مسکنهای مؤثر برای کاهش دردهای عصبی و عضلانی است. این دارو از طریق کاهش انتقال نروترانسمیتر یا انتقال دهندههای عصبی سبب کاهش زانو درد میشود. البته فراموش نکنید که اثرات تمام انواع مسکنها موقتی است. به همین دلیل برای ریشه کن شدن مشکل خود باید روند درمان جدیتری را آغاز کنید. در مطالعهای که در سال ۲۰۱۹ در مجله neture منتشر شد بود، مشخص شد که مصرف داروهای گاباپنتین و سیمبالتا (دولوکستین) توسط بیماران مبتلا به زانو درد ناشی از آرتریت روماتوئید سبب کاهش پایدار درد میشود.
در این مطالعه ۱8۰ شرکت کننده (در دو گروه درمان و کنترل) به طور تصادفی داروی گاباپنتین ۳۰۰ میلیگرم، دولوکستین ۳۰ میلیگرم و استامینوفن ۱۰۰۰ میلیگرم را به مدت 10 هفته مصرف کردند.، نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مصرف داروهای گاباپنتین و دولوکستین باعث تسکین درد و افزایش عملکرد عضلات میشود. البته دقت داشته باشید، تأثیر مصرف قرص گاباپنتین به تدریج آغاز میشود و برای مشخص شدن نتیجه و درمان قطعی، حداقل سه ماه زمان لازم است.
نحوه مصرف قرص گاباپنتین
دوزهای رایج
همانطور که اشاره شد، قرص گاباپنتین یک داروی رایج برای درمان و کنترل حملات صرع، و همچنین اختلالات نوروپاتی، آرتروز و اسپاسمهای عضلانی است. یکی دیگر از کاربردهای رایج این دارو برای کنترل درد زانو است که توسط بسیاری از پزشکان توصیه میشود. در ادامه با انواع دوز قرص گاباپنتین برای زانو درد آشنا میشویم:
- گاباپنتین 100: ضعیفترین و البته رایجترین فرم دارویی گاباپنتین است که در مراحل ابتدایی درمان و برای سازگاری بهتر بدن بیمار با مکانیسم اثر دارو تجویز میشود. از این دارو برای درمان مشکلاتی مثل گرفتگی عضلانی، دیسک کمر، سندرم پای بیقرار، دردهای عصبی و زانو درد استفاده میشود.
- گاباپنتین 300: یکی دیگر از دوزهای رایج گاباپنتین است که معمولا بعد از عادت بیمار به دوز کمتر و به منظور اثرگذاری بیشتر، مورد استفاده قرار میگیرد. این دوز برای درمان لرزش بدن ناشی از بیماری اماس، نوروپاتی دیابتی و میگرن بسیار پرکاربرد و مؤثر است.
بهترین زمان مصرف
زمان مصرف گاباپنتین، بسته به دوز تجویز شده و نحوه واکنش بدن افراد متفاوت است. اما به طور کلی بهتر است برای اثرگذاری بهتر موارد زیر را رعایت کنید:
- در صورتی که دوز شما یک بار در روز است، بهتر است شبها قبل از خواب (به دلیل خوابآور بودن دارو)، و چنانچه دوز شما دو یا سه بار در روز است بهتر دوز اول را صبحها بعد از صبحانه، دوز دوم را عصر و دوز سوم را قبل از خواب مصرف کنید. همچنین برای کاهش مشکلات گوارشی گاباپنتین را همراه غذا یا بعد از غذا همراه با یک لیوان آب میل نمایید.
زمان اثربخشی
اثرات درمانی گاباپنتین معمولا بعد از یک تا دو هفته مصرف قابل مشاهده است. چنانچه علائم بهبودی بعد از چند هفته حاصل نشد، لطفا مصرف دارو را قطع نکنید و پزشک خود را در جریان بگذارید.
نحوه قطع مصرف
با توجه به این که گاباپنتین یک دارو اثرگذار بر سیستم عصبی مرکزی است و وابستگی دارویی ایجاد میکند. قطع ناگهانی آن میتواند عوارض جدی را برای بیمار به همراه داشته باشد، به همین دلیل بهتر است زیر نظر پزشک و به تدریج مصرف دارو را قطع کنید. از جمله خطرات قطع ناگهانی گاباپنتین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عود مجدد بیماری (درد و حملات عصبی)
- اضطراب و تعریق
- تپش قلب
- سرگیجه
- گیجی
- حالت تهوع
- اختلالات خواب شدید
موارد منع مصرف قرص گاباپنتین
قبل از مصرف گاباپنتین نیز مانند قرص پرگابالین در صورت ابتلا به بیماریهایی مثل: بیماری کلیوی، مشکلات روانی و خلق و خوی (افسردگی، افکار خودکشی)، اعتیاد به مواد مخدر و الکل، مشکلات تنفسی به پزشک یا داروساز اطلاع دهید. این دارو ممکن است باعث عوارضی مانند: سرگیجه، خواب آلودگی و تاری دید شود. به همین دلیل اگر دارای مشاغل حساسی مثل: رانندگی و مشاغل درمانی هستید که نیاز به هوشیاری یا دید واضح دارید، از مصرف این دارو قبل و حین فعالیت خودداری فرمایید.
علاوه بر این قبل از انجام عمل جراحی در صورت مصرف گاباپنتین به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید. افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساستر باشند. متداولترین عوارض جانبی گاباپنتین در افراد مسن شامل، تورم دستها و مچ پا، تنفس آهسته و کم عمق، سرگیجه، از دست دادن هماهنگی اندامهای حرکتی است. سرگیجه و از دست دادن هماهنگی ممکن است باعث بروز سوانحی مانند: پیچ خوردن پا و سقوط فرد مسن شود. علاوه بر موارد گفته شده باید توجه شود که مصرف دارو گاباپنتین در بعضی از بیماران دارای منع مصرف است. در صورت لزوم این بیماران باید گاباپنتین را با احتیاط و تحت نظر پزشک متخصص مصرف کنند.
بیماران زیر باید هنگام مصرف داروی گاباپنتین احتیاط کنند:
- افراد دارای مشکلات تنفسی
- بیماران دارای حساسیت به داروهای مسکن
- افراد دیابتی
- بیماران مبتلا به افسردگی، اختلالات خلقی و تمایل به خودکشی
- اعتیاد به مواد مخدر و الکل
- افراد دارای سابقه تشنج
- بیماران دارای بیماریهای کلیوی
عوارض جانبی قرص گاباپنتین چیست؟
تمامی داروهای شیمیایی با عوارض جانبی همراه هستند. شناخت این عوارض و بررسی دقیق آنها در طول دوره درمان بسیار اهمیت دارد، به همین علت برای راهنمایی بیشتر شما در این قسمت به مهمترین اثرات سوء گاباپنتین اشاره خواهیم کرد.
متداولترین عوارض جانبی قرص گاباپنتین
- کاهش بینایی
- خواب آلودگی و گیجی (لتارژی)
- تب و لرز
- استفراغ
- دردهای عضلانی
- اختلال حافظه
- ورم دست و پا
- مشکلات گوارشی (اسهال یا یبوست)
- هذیانگویی
- زوال عقل
- افکار خودکشی
- اختلال در بلع
- تشنج
- تنگی نفس
در صورت بروز هر یک از این عوارض بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
مهمترین تداخلات دارویی قرص گاباپنتین چیست؟
اطلاع از تداخلات دارویی نیز یکی از دیگر موارد مهمی است که باید قبل از مصرف دارو از آن اطلاع داشته باشید. تداخلات دارویی باعث ضعیف کردن، از بین بردن و حتی تغییر مکانیسم عملکرد سایر داروهای مصرفی بیمار میشود.
مهمترین تداخلات دارویی قرص گاباپنتین عبارتند از:
- آنتیهیستامین (مانند: سیتریزین و دیفن هیدرامین)
- داروهای خوابآور یا ضد اضطراب (مانند: آلپرازولام، دیازپام و زولپیدم)
- داروهای شلکننده عضله
- داروهای ضد تشنج مانند: فنوباربیتال و پریمیدون
- هیدروکودون
- سنبل الطیب
- هیدروکسید آلومینیوم
- کربنات کلسیم
- کلوبازام
- لورازیدون
- مورفین
- اورلیستات
- سدیم بیکربنات
- سیترات سدیم و اسید سیتریک
- داروهای معده
- داروهای مسکن
- داروهای مسکن مخدر (مانند: کدئین و مورفین)
سخن آخر
قرص گاباپنتین، یک داروی ضد تشنج است که برای درمان بیماریها و مشکلاتی مثل صرع، نوروپاتی دیابتی، درد عصبی بعد از زونا و سندرم پای بیقرار مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو با تغییر پیامهای عصبی و سیگنالهای انتقالدهنده درد، باعث کاهش درد میشود. به همین دلیل بسیاری از پزشکان برای درمان زانو درد که افراد مبتلا به آرتروز شدید تجربه میکنند، این دارو را توصیه میکنند. قرص گاباپنتین در کنار فوایدی که برای کنترل و درمان زانو درد دارد، با عوارض جانبی نیز همراه است. از این رو مصرف این دارو باید طبق دستورالعمل یک پزشک متخصص باشد. همچنین قطع این قرص باید به شکل تدریجی و زیر نظر پزشک صورت بگیرد چرا که ممکن است عوارض جدی را برای بیمار ایجاد کند. اما سؤال این است که قرص گاباپنتین به تنهایی برای زانو درد کافیست؟ این دارو میتواند به کاهش درد زانو کمک کند، اما برای کاهش فشار روی زانو و جلوگیری از پیشرفت مشکل زانو درد، استفاده از یک راهکار مکمل مثل زانوبند طبی میتواند مؤثرتر باشد. زانوبند زاپیامکس یک زانوبند تخصصی و محصول کشور آلمان است که با افزایش پایداری زانو، هم به کاهش زانو درد و هم بهبود عملکرد مفصل زانو کمک میکند.
سوالات متداول
آیا قرص گاباپنتین برای زانو درد خوبه؟
این دارو به طور تخصصی برای درد زانو توصیه نمیشود، مگر در شرایطی که زانو درد ناشی از مشکلات عصبی و التهابی مثل آرتروز باشد. در این شرایط قرص گاباپنتین با تأثیر روی سیستم عصبی و کاهش انتقال سیگنالهای درد، به کاهش درد زانو کمک میکند.
گاباپنتین 100 برای چیست؟
ضعیفترین دوز این دارو است که معمولا در مراحل اولیه درمان و بیشتر جهت سازگاری بدن بیمار با مکانیسم دارو، تجویز میشود. گاباپنتین 100 را پزشکان برای درمان تشنج، علائم دیسک کمر، دردهای عضلانی، سندرم پای بیقرار، دردهای عصبی (ناشی از دیابت و زونا)، و همچنین زانو درد ناشی از بیماری آرتروز توصیه میکنند.
گاباپنتین 300 برای چیست؟
این دارو معمولا بعد از سازگاری بدن با دوز 100 میلیگرم تجویز میشود. این دوز در مواردی مثل کاهش لرزش بدن در بیماران مبتلا به اماس، میگرن، نوروپاتی دیابتی و زانو دردهای ناشی از آرتروز شدید به کار میرود.
آیا قرص گاباپنتین برای درمان آرتروز نیز استفاده میشود؟
این دارو به ندرت برای درمان آرتروز توصیه میشود. اما براساس برخی تحقیقات، قرص گاباپنتین میتواند به کنترل علائم آرتروز از جمله زانو درد کمک کند. گاباپنتین با اثرگذاری روی پیامهای عصبی که در انتقال درد نقش دارند، باعث کاهش شدت و دفعات زانو درد در افراد مبتلا به آرتروز میشود.