عمل جراحی رباط صلیبی از این جهت مهم است، چون رباط از اصلیترین اجزای سیستم حرکتی بوده و میتوان آن را طنابی بافتی از جنس فیبرهای کلاژن پرتراکم با پایداری بالا در مقابل عواملی مثل کشش و ضربه دانست. رباطها اتصال دو استخوان در محل مفصل را امکان پذیر میکنند. از مهمترین رباطهای موجود در محل مفصل زانو، رباط صلیبی است که بر سلامت، ثبات و استحکام این مفصل تاثیر دارد.
در برخی مواقع انجام فعالیتهای سنگین فیزیکی به بروز آسیب در این رباط منجر شـده و علائمی مثل درد و التهاب شدید ایجاد خواهد شد. چنانچه شدت صدمه وارد شـده بر رباط صلیبی زیاد باشد، ممکن است پزشک معالج از عمل جراحی رباط صلیبی برای کاهش نشانههای درد و ناراحتی بیمار و تکمیل روند درمان بهره بگیرد. جراحی رباط صلیبی زانو با توجه به شدت درد و شرایط بیمار کیفیت مختلفی دارد. در این مقاله از توان مارکت به ارائه توضیحاتی درباره عمل رباط صلیبی زانو خواهیم پرداخت.
پارگی رباط صلیبی چه نشانههایی دارد؟
دریافت مشاوره رایگان
اگر دچار مشکلات مفصلی هستید با پر کردن فرم زیر از مشاوره رایگان کارشناسان درمان توان مارکت بهره مند شوید
علائم پارگی رباط صلیبی زانو به مرحله پارگی یا کشیدگی وابسته است. در ادامه شما را با مهمترین علائم مربوط به کشیدگی و پارگی رباط صلیبی آشنا میکنیم.
آسیب مرحله اول به پارگی رباط صلیبی
در درجه اول، آسیب وارد شـده به این ناحیه سطحی و جزئی است. اینجور مواقع معمولا کشیدگی زانو به کشیدگی رباط منجر شـده و با وجود این که بافت رباط آسیب میبیند، ساختار اصلی آن سالم خواهد ماند. در افرادی که به مرحله اول کشیدگی رباط صلیبی دچار هستند، نشانههایی مثل کوفتگی، التهاب و درد خفیف در محل مفصل تجربه میشود. به این ترتیب ضریب خطر کشیدگی مجدد افزایش خواهد یافت.
آسیب مرحله دوم در پارگی رباط صلیبی
تعداد فیبرهای آسیب دیده در این مرحله بیشتر هستند و ممکن است برخی از الیاف بافت و رشتههای رباط پاره شـده باشند. با این حال، ساختار آن حفظ شـده و سالم است. در چنین شرایطی نشانههایی نظیر درد، ناپایداری زانو، کوفتگی، گرفتگی عضلات، التهاب و تورم پدیدار خواهد شد.
آسیب مرحله سوم پارگی رباط صلیبی
در افرادی که به مرحله سوم کشیدگی رباط مبتلا هستند، نشانههای مربوط به درد و ناراحتی برجستهتر است. در چنین شرایطی، رباط ساختار اصلی خود را از دست داده و کاملا پاره میشود. از اصلیترین نشانههای پارگی کامل رباط صلیبی میتوان به درد، تورم، التهاب، ناپایداری زانو، ناتوانی در حرکت دادن زانو، ایجاد صدایی مانند “تق تق” در زانو، خونریزی و کبودی شدید اشاده نمود.
جراحی رباط صلیبی شامل چه مراحلی است؟
همانطور که اشاره شد، در صورتی که آسیب وارد شـده به رباط صلیبی در حدی باشد که استفاده از درمانهای غیر جراجی بر بهبود شرایط بیمار بیتاثیر باشند، استفاده از تکنیک جراحی در دستور کار قرار خواهد گرفت. در این صورت، اگر رباط صلیبی عمل نشود، مشکلات عمیقتر و گستردهتری سلامت بیمار را تهدید کرده و شدت دردها نیز افزایش خواهد یافت. عمل جراحی رباط صلیبی زانو فرایندی تخصصی بوده و شامل مراحل زیر است:
- در ابتدا رباط صلیبی آسیب دیده برداشته میشود.
- در مرحله بعدی اتوگرافت و یا آلوگرافت صورت میگیرد؛ به این ترتیب تاندون به لحاظ نوع ساختار و عملکرد بسیار مشابه رباط عمل میکند. جراح از تجهیزات تخصصی برای برداشتن بخشی از تاندون ناحیه عضله چهار سر ران، عضله همسترینگ یا کشک زانوی بیمار استفاده کرده و آن را جایگزین رباط در محل آسیب دیده قرار خواهد داد. در برخی موارد نیز از تاندونهای اهدایی استفاده میشود.
- سپس به واسطه سوراخهای ایجاد شـده در استخوان ران و انتهای درشت نی، گرافت توسط ابزارهای لازم مانند پیچ و مهره در محل مورد نظر قرار میگیرد.
- بعد از اتمام این مرحله، حفرههای ایجاد شـده بخیه میشوند.
توجه داشته باشید که برای انجام این نوع جراحی بیمار معمولا تنها یک شب در بیمارستان یا مرکز درمانی بستری خواهد شد. شما میتوانید با مشاهده فیلم عمل رباط صلیبی، مراحل انجام این جراحی و کیفیت آن را به دقت بررسی کنید.
توصیههای بعد از عمل رباط صلیبی
مانند دیگر عملهای جراحی که در حیطه ارتوپد انجام میشود، عمل جراحی رباط صلیبی نیز نیازمند رعایت کامل مراقبتها و دستورالعملها پس از انجام جراحی است. باید توجه داشت که به تعویق انداختن عمل، خطر ابتلا به مشکلاتی نظیر آرتروز زانو و پارگی مینیسک را نیز افزایش میدهد. با در نظر داشـتن میزان آسیبدیدگی و شرایط بالینی بیمار، دست کم 80 درصد از افراد پس از انجام عمل، عملکرد قبلی خود را بدستآورده و میتوانند با شرکت در جلسات فیزیوتراپی، پس از گذشت 6 ماه قدرت بدنی لازم برای انجام فعالیتهای معمول را باز یابند.
چنانچه میزان درد بعد از انجام جراحی به شکل فزاینده افزایش نیابد، با مصرف داروها و توصیههای پزشکی به کاهش تدریجی درد کمک خواهد شد. علاوه بر این، معمولا دمای بدن بیمار طی روزهای پس از جراحی بیشتر از سطح عادی است. این تب را میتوان با مصرف دارو کنترل نمود. اما در مواقعی نیز بروز تب علامت هشدار جدی است که وجود عفونت در محل جراحی را نشان میدهد. به همین دلیل لازم است در صورت مشاهده نشانههایی مثل تب، لرز، تورم و درد شدید، سریعا با پزشک مشورت کنید.
نقاهت بعد از عمل رباط صلیبی
دوره نقاهت بعد از عمل رباط صلیبی باید با رعایت اصول اساسی پشت سر گذاشـته شود. بعد از انجام عمل پارگی رباط صلیبی باید حدود یک ماه از زانو بند استفاده شود. علاوه بر این بهتر است تا یک ماه بعد از جراحی، برای راه رفتن از عصا یا واکر کمک بگیرید. تورم پس از جراحی باعث بروز درد میشود و به همین دلیل لازم است در دوره نقاهت مصرف داروهای ضد درد را در برنامه درمان قرار دهید.
اگز از روز بعد عمل شروع به راه رفتن به صورت آرام و کنترل شـده کنید، زانوها سریعتر به عملکرد طبیعی خود باز خواهند گشت. علاوه بر این بهتر است از روز سوم بعد از عمل، شرکت در جلسات فیزیوتراپی را جدی بگیرید. برخی بیماران تا یک سال بعد از عمل رباط صلیبی ممکن است نشانههای درد و ناراحتی را در خود احساس کنند اما با جدی گرفـتن توصیههای پزشکی و انجام دستور العملها بهبودی به تدریج حاصل خواهد شد.
هزینه عمل رباط صلیبی زانو چقدر است؟
هزینههای عمل رباط صلیبی تحت پوشش بیمه قرار دارد؛ به این صورت که بیمار ضمن بیمه پایه، میتواند تحت پوشش بیمه تکمیلی نیز قرار گرفته و از میزان هزینههای خود بکاهد. باید توجه داشت که مرکز درمانی و تجهیزات استفاده شـده در فرایند عمل جراحی، قیمت نهایی را مشخص میکند. با این وجود داروها، تصویر برداری، آزمایشات، شرکت در جلسات فیزیوتراپی، هزینه پذیرش مرکز درمانی، خدمات اتاق عمل و جراحی، بریس و عصا مبلغ متفاوتی داشته و هزینههایی را برای بیمار به همراه دارد.
عمل رباط صلیبی با لیزر چگونه انجام میشود؟
از روشهای پیشرفته و جدید برای انجام عمل جراحی رباط صلیبی، استفاده از لیزر است. طی این نوع جراحی امواج لیزر بر روی پوست تابیـده شـده و به ترمیم و بازسازی سلولهای آسیبدیده کمک میکند. جراحی به روش لیرز (با استفاده از نور قرمز و مادون قرمز) عوارض کمتری را برای بیمار به همراه داشته و دارای مزایایی مثل کاهش درد، افزایش سرعت بازسازی، افزایش قدرت بافت جدید و از بین رفتن التهاب را به همراه دارد.
پیش از انجام عمل رباط صلیبی با استفاده از لیزر، اغلب شرکت در جلسات فیزیوتراپی توسط پزشک توصیه میشود. در صورتی که به انجام فیزیوتراپی قبل از عمل بیتوجهی شود، احتمال خشکی مفاصل و محدودیت حرکتی افزایش خواهد یافت. عمل رباط صلیبی با لیزر دوره نقاهت کوتاهتر و آسانتری نسبت به جراحیهای معمول دارد، روند درمان را برای بیمار تسهیل میکند. برای درمان پارگی رباط صلیبی قدامی بدون جراحی نیز میتوان از روشهای جدید و پیشرفته مانند لیزر درمانی استفاده نمود.
جراحی پارگی مینیسک زانو چگونه است؟
چنانچه فرد درد زیادی را متحمل شـده و با محدودیت حرکتی مواجه باشد، زیادی داشته باشد، انجام جراحی مینیسک ضروری خواهد بود. در این فرایند جراحی از متد آرتروسکوپی زانو استفاده میشود. این روش بین دیگر روشها، کمترین سطح تهاجم را دارد. طبق این روش جراح برشهای کوچکی در دو طرف مفصل زانو (کنار کشکک) ایجاد میکند. به این ترتیب امکان قراردادن آرتروسکوپ و ابزارهای جراحی از طریق لولههای کوچک فراهم میشود. از آنجایی که این شیوه با تاثیرات تهاجمی همراه نیست، امکان تسریع فرایند بهبودی و کاهش عوارض فراهم میشود.
توانبخشی بعد از انجام عمل مینیسک زانو
پس از اتمام عمل جراحی رباط زانو ، محدودیتهای حرکتی بیمار مانع از جابجایی او به صورت عادی خواهد شد. در حقیقت بیمار تقریبا 6 هفته برای حرکتدادن زانو با محدودیت مواجه است.
در صورت اعمال فشار پیش از حد، احتمال پارهشدن بخیه در نتیجه فشار وارد شـده به زانو، بالا رفـته و زانو دوباره صـدمه خواهد دید. برای جلوگیری از این مشکل میتوان، از زانو بند مخصوص برای تحمل وزن و قرار گیری زانو در وضعیتی ثابت استفاده کرد. شش الی هشت هفته بعد از انجام عمل ترمیم مینیسک زانو، باید از انجام همه فعالیتهای ورزشی پرهیز شود. تا 6 ماه بعد از این جراحی نیز، بیمار میتواند با مشورت پزشک، به انجام آن دسته از فعالیتهای فیزیکی بپردازد که زانو را متحمل فشار نکند. دستورات زیر را به طور دقیق رعایت کنید:
- آرامش و استراحت: اجازه دهید زانویتان در مدت زمان پیشنهادی توسط پزشک، استراحت کند. برای جلوگیری از تشدید درد و تحریک بیشتر زانو، استراحت در طول روز بسیار مهم است.
- فیزیوتراپی: پزشک بیمار را اغلب به فیزیوتراپ ارجاع میدهد. این جلسات شامل تمرینات تقویت عضلات مرتبط، بازسازی حرکتی و افزایش انعطافپذیری مفاصل است.
- استفاده از آب و یخ: انتهای هر جلسه فیزیوتراپی، پزشک به توصیه میکند ناحیه زانو را با یخ سرد کنید تا ورم و التهاب کاهش یابد.
- تمرینات تقویتی خانگی: پزشک برخی تمرینات تقویتی خانگی برای شما تعیین میکند. انجام تمرینات به طور منظم و به صورت صحیح کمک میکند عضلات زانو تقویت و استحکام بخشد.
- زانوبند زاپیامکس : این زانوبند به واسطه اینکه مجهز به سه تکنولوژی پیشرفته در حوزه درمان است جزو بهترین راههای مراقبت بعد از عمل جراحی رباط صلیبی است. برای خرید زانوبند زاپیامکس بهترین گزینه خرید از فروشگاه اینترنتی توان مارکت است.
نتیجه گیری
عمل جراحی رباط صلیبی شامل عملیاتی است که در آن رباط صلیبی پا در زانو ترمیم میشود. رباط صلیبی دارای دو قسمت یعنی رباط صلیبی قدامی و رباط صلیبی خلفی است. این رباطها وظیفه حفظ استحکام و پایداری زانو هنگام حرکات مختلف بدن را بر عهده دارند. به طور کلیی، این نوع جراحی به دلیل آسیبدیدگی، پارهشدن یا افـتادن رباط صلیبی با هدف بهبود شرایط بیمار صورت میگیرد. ورزشکاران، افرادی که فعالیت بدنی شدید دارند یا افرادی که از آسیبهای قدیمی رباط صلیبی رنج می برند، بیشتر مستعد پارگی رباط صلیبی هستند. در جراحی رباط صلیبی، معمولا بخشی از رباط مجروح یا پاره شـده، جایگزین قطعه مصنوعی یا پلاستیکی انجام میشود.
در صورتی که به هر دلیل با ایجاد آسیب در رباط صلیبی یا مینیسک زانو مشاهده نمودید، لازم است سریعا برای مشورت با پزشک و پیگیری روند درمان وارد عمل شوید. راهکارهای درمانی بسیاری برای کاهش نشانههای درد و ناراحتی وجود دارند که با تایید پزشک خود میتوانید از آنها بهره بگیرید.
سوالات متداول:
1- آیا عمل جراحی رباط صلیبی درد دارد؟
عمده درد مربوط به رباط صلیبی به دلیل برداشتن تاندون است که با مصرف داروها و توصیههای پزشکی میتواند کاهش پیدا کند.
2- بهترین روش عمل جراحی رباط صلیبی چیست؟
استفاده از لیزر به عنوان یکی از بهترین روش عمل جراحی رباط صلیبی است که دوران نقاهت را به حداقل میرساند.
3- هزینه جراحی رباط صلیبی چقدر است؟
هزینه جراحی رباط صلیبی به عوامل مختلفی مانند دارو، عکس برداری، اتاق عمل، عصا و بریس، آزمایشات و جلسات فیزیوتراپی بستگی دارد.
1 نظر در “عمل جراحی رباط صلیبی ؛ مراحل، هزینهها و توصیه های بعد از عمل”