علائم دیسک کمر و سیاتیک در کدام قسمتهای بدن خود را بیشتر نشان میدهد. آیا میدانید در زمان کمر درد کدام قسمت کمر بیشتر درگیر میشود و این درد به کدام قسمتهای بدن انتشار پیدا میکند؟
مهرههای ستون فقرات توسط ساختار دیسک محافظت میشود. این دیسکها مانند بالشتهای کوچک و گرد قسمتهای انتهایی مهرهها را احاطه کردهاند و نقش ضربه گیر دارند. عارضه فتق دیسک زمانی ایجاد میشود که دیسک میان مهرهها دچار لغزش و پارگی شده و فضای میان مهرهها خارج میشود. متاسفانه عارضه فتق دیسک کمر در دراز مدت با بروز مشکلات شدیدتری مانند آرتریت همراه است. بیماران دارای عارضه دیسک کمر به دلیل تحریک ریشههای عصبی دچار درد و گرفتگیهای متعدد میشوند.
عارضه فتق دیسک ممکن است در هر قسمتی از ستون فقرات کمر و گردن ایجاد شود؛ امادر قسمت تحتانی کمر نزدیک لگن بیشتر دیده می شود. برای اینکه بیشتر با علت و علائم ابتلا به دیسک کمر، گردن و سیاتیک آشنا شوید؛ در جدیدترین مقاله توان مارکت قصد داریم در خصوص این موضوع صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
آشنایی با عارضه دیسک کمر و اثرات آن روی بدن
ستون فقرات از استخوانهای کوچک (مهرهها) تشکیل شده است که برای حفظ استحکام بدن روی هم قرار گرفتهاند و انحنای طبیعی کمر را ایجاد میکنند. بین مهرههای کمر بالشتکهای نازک(دیسکهای بین مهرهای) صاف و گرد وجود دارد که بهعنوان ضربهگیر عمل میکنند. این دیسکها به کمر اجازه خم شدن و چرخیدن میدهند. دیسک کمر زمانی ایجاد میشود که دیسک از محل اصلی خود خارج شده و به اعصاب مجاور یا ریشههای عصبی فشار وارد میکنند.
متاسفانه امروزه این آسیب در میان افراد مختلف بسیار دیده میشود. فعالیتهایی مانند: کار سنگین، حرکات تکراری، بلند کردن اجسام سنگین، اضافه وزن، بارداری، و افزایش سن جزء مهمترین عواملی هستند که در دراز مدت باعث ابتلا فرد به دیسک کمر میشوند.
قسمت پایین کمر وزن قابل توجهی را تحمل میکند و در حرکت دادن بخشهای مختلف بدن نقش بسیار زیادی دارد. به همین دلیل عارضه دیسک کمر در قسمت انتهایی کمر یعنی مهرههای نزدیک به لگن بیشتر ایجاد میشود. آسیبهای متعدد به مهرههای کمر باعث میشود که هسته نرم داخلی(نوکلئوس پالپوزوس) از موقعیت اصلی خود خارج شده و به لایههای بیرونی فیبری(حلقه فیبروزوس) کمر فشار وارد کند. به همین دلیل مهمترین علائم ابتلا به دیسک کمر درد شدید در هنگام خم شدن یا چرخیدن است. علاوه بر این دیسکهای کمر در مجاورت نخاع و ریشههای عصبی نخاعی قرار دارند. بنابراین هرگونه فشار به این ناحیه با گرفتگیهای عصبی و احساس سوزش شدید کمر همراه است.
مهمترین علائم دیسک کمر عصبی
دریافت مشاوره رایگان
اگر دچار مشکلات مفصلی هستید با پر کردن فرم زیر از مشاوره رایگان کارشناسان درمان توان مارکت بهره مند شوید
زمانی که به دلیل بیرون زدگی مهرههای کمر به ریشههای عصبی اطراف نخاع فشار وارد شود، کمر درد عصبی ایجاد میشود. در بیشتر موارد منشا کمر درد عصبی آسیب به قسمت پایینی کمر است. علائم این نوع کمر درد بستگی به میزان فشار و شدت بیرون زدگی مهرههای ستون فقرات دارد. کمر درد عصبی معمولا در یک طرف بدن بیشتر احساس میشود.
مهمترین علائم کمر درد عصبی شامل موارد زیر است:
- احساس درد در یک طرف بدن: از آنجایی که بیرون زدگی مهرههای ستون فقرات در یک ناحیه به خصوص باعث تحریک ریشههای عصبی میشود، معمولاً در یک طرف از بدن در ناحیه کمر، باسن، ران و ساق پا احساس درد خواهید داشت. علاوه بر این ممکن است در هنگام راه رفتن درد شدیدی(سوزش ناگهانی) در ران خود احساس کنید.
- احساس درد در زمان عطسه یا سرفه کردن: چنانچه منشا دردهای عصبی نزدیک مهرههای گردن باشد، بیشترین فشار و درد را در قسمتهایی مثل شانه و بازوها احساس خواهید کرد. این درد در زمان سرفه، عطسه یا چرخاندن ناگهانی گردن به شکل بسیار شدید و تیز ایجاد میشود.
- بی حسی یا گزگز عضلات کمر: افرادی که دچار کمر درد عصبی هستند، اغلب در قسمتی از بدن که اعصاب آن تحریک میشود، احساس بی حسی یا گزگز شدن دارند.
- ضعف شدید عضلات کمر: عضلاتی که در اطراف ریشههای عصبی تحریک شده قرار گرفتند، عملکرد بسیار ضعیفی دارند. کاهش عملکرد عضلات باعث کاهش تعادل(زمین خوردن در هنگام ورزش کردن)، ناتوانی در بلند کردن اجسام و انجام بسیاری از کارهای معمولی روزمرهتان میشود.
علائم دیسک کمر در پاها
متاسفانه عارضه دیسک کمر تمامی قسمتهای بدن را درگیر میکند. افراد مبتلا به دیسک کمر درد شدیدی را در قسمت ساق پا، لگن و باسن احساس میکنند. همچنین ممکن است در قسمت پشت ساق پا یا کف پا نیز احساس درد و بی حسی داشته باشید. علاوه بر این در بعضی از مواقع هنگام راه رفتن دچار کاهش تعادل خواهید شد. مهمترین علت بروز این علائم تغییر محل دیسک در قسمت پایین ستون فقرات است.
علائم دیسک کمر خطرناک
دیسک کمر خطرناک زمانی ایجاد میشود که تعداد مهرههای بیرون زده و شدن بیرون زدگی آن بسیار زیاد باشد. دیسک کمر خطرناک اغلب به دلیل ضربههای شدید، تصادف و آسیبهای ورزشی ایجاد میشود. بیمارانی که دچار عارضه دیسک کمر خطرناک هستند، باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند.
مهمترین علائم دیسک کمر خطرناک شامل موارد زیر است:
- ناتوانی کامل در خم شدن
- کاهش تعادل
- احساس نیاز به ابزارهای حمایتی مانند: واکر و عصا
- دردهای شدید عصبی
- احساس درد زیاد در عضلات پایین کمر
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در شانهها، مر، بازوها، دست و پاها
- گردن درد
- کاهش توانایی در صاف کردن کمر
- ضعف عضلانی
علائم دیسک کمر در جوانی
برخلاف باور بسیاری از افراد، عارضه دیسک کمر فقط در میان سالمندان ایجاد نمیشود. متاسفانه آسیب دیسک کمر به دنبال انجام کارهای سنگین، ابتلا به بعضی از بیماریهای استخوانی(مانند پوکی استخوان)، سقوط از ارتفاع، آسیبهای ورزشی، ضربه و مشکلات ژنتیکی در میان نوجوانان و جوانان 18 تا 30 نیز رخ میدهد. به این بیماری اختلال دیسک نوجوانی یا اختلال دیسکوژنیک نوجوانان گفته میشود. عارضه دیسک کمر نوجوان با درد و ناتوانی بسیار زیادی همراه است.
مهمترین علائم دیسک کمر در جوانی
- درد کمری که با استراحت کردن کاهش پیدا کرده و مجددا پس از نشستن طولانی مدت افزایش مییابد.
- زمانی که میدوید، راه میروید و یا در بدن خود تغییر وضعیت ایجاد میکنید، درد کمر کاهش پیدا میکند.
- درد کمر در زمان خم شدن و برداشتن اجسام سنگین تشدید میشود.
- درد کمر به سایر نواحی بدن نیز کشیده میشود.
- احساس درد شدید در زمان انجام حرکات قدرتی ورزش
علائم دیسک کمر خفیف
دیسک کمر خفیف اغلب زمانی احساس میشود که فرد ناگهان تغییر وضعیت بدهد و یا حرکات شدیدی مانند برداشتن اجسام سنگین را انجام دهد. این نوع دیسک کمر چندان نگران کننده نیست. با این حال در صورت عدم درمان به موقع و رعایت مراقبتهای ویژه به تدریج به شکل شدیدتر مانند بروز آرتریت و دردهای عصبی کمر خود را نشان میدهد.
مهمترین علائم دیسک کمر خفیف شامل موارد زیر است:
- کمر درد متناوب و مداوم
- اسپاسم عضلات کمر
- درد سیاتیک: دردی که از نزدیک کمر یا باسن شروع شده و تا قسمت ساق و داخل پا کشیده میشود.
- ضعف عضلانی شدید در ناحیه کمر و پاها
- احساس بی حسی و گز گز کمر
علائم دیسک کمر پیشرفته
همانطور که اشاره شد، زمانی که عارضه دیسک کمر چندان شدید نباشد بیمار به راحتی قادر به انجام بسیاری از کارهای روزانه خود هست. زمانی که این آسیب در اثر رعایت نکردن موارد احتیاطی و یا بروز حادثه تشدید شود، علائم بسیار شدیدی را ایجاد میکند. بیمارانی که دچار آسیب دیسک کمر پیشرفته هستند، باید تحت درمانهای جدی مانند عمل جراحی قرار بگیرند.
مهمترین علائم ابتلا به دیسگ کمر پیشرفته شامل موارد زیر است:
- کمردرد شدید
- مشکل در راه رفتن و ایستادن
- اختلال عملکرد روده و مثانه
- درد شدید و طولانی مدت در قسمت کمر و پاها
- بی حسی و احساس گز گز
- مشکل در راه رفتن و کاهش تعادل
- درد ریشه عصبی یا سیاتیک
- بی اختیاری ادرار
- ضعف عضلانی
علائم دیسک کمر در زنان
عارضه دیسک کمر در زنان به دلیل بارداری، زایمان و البته انجام کارهای منزل نسبت به آقایان بیشتر دیده میشود. بانوانی که دچار این آسیب میشوند، علائم و مشکلات بسیار زیادی را خواهند داشت. برای مثال مادران باردار مبتلا به دیسک کمر در بسیاری از موارد قادر به زایمان طبیعی نخواهند بود. برای اینکه بتوانید با مطالعه این مقاله تا حدودی متوجه نوع آسیب خود شوید به علائم زیر توجه کنید.
مهمترین علائم دیسک کمر در زنان شامل موارد زیر است:
- درد و گرفتگی در قسمت پایینی کمر و امتداد آن تا عضلات باسن و ساق پا
- احساس ضعف شدید عضلانی پاها و کمر
- کاهش عملکرد روده و مثانه
- فلج شدن بدن از قسمت کمر تا پایین بدن(در موارد شدیدتر)
- واکنشهای شدید کمر و پا نسبت به ضربات و حرکات
- درد و بی حسی در ناحیه کف پا
- دردهای شدید عضلانی در هنگام عادت ماهیانه
- عدم تخلیه کامل مثانه به دلیل گرفتگی عضلات لگن
بهترین درمانهای خانگی برای کاهش درد کمر
برای درمان عارضه دیسک کمر باید حتما زیر نظر پزشک متخصص ارتوپد و یا ستون فقرات باشید. در صورت عدم توجه، این آسیب به مرور زمان و با انجام کارهای سنگین تشدید خواهد شد. برای تسریع در روند بهبودی میتوانید در کنار درمانهای دیگری مانند: مصرف داروهای ضد التهاب، فیزیوتراپی، انجام ورزشهای مخصوص از روشهای درمان خانگی نیز استفاده کنید. از آنجایی که سلامتی شما برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد در ادامه مقاله بهترین و موثرترین درمانهای خانگی برای کاهش درد کمر را معرفی خواهیم کرد.
بهترین درمانهای خانگی برای کاهش درد کمر و گردن
- از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید: سرما سبب کاهش عملکرد گیرندههای درد میشود و گرما نیز از طریق افزایش جریان خون به بهبودی سریعتر شما کم میکند.
- حرکات کششی انجام دهید: انجام حرکات کششی به دلیل افزایش انعطاف و کاهش سفتی بدن باعث کاهش کمر درد میشود.
- دمنوشهای ضد التهاب مصرف کنید: از آنجایی که عارضه دیسک کمر با افزایش التهاب همراه است؛ مصرف دمنوشهای ضد التهاب سبب کاهش درد و عوارض ناشی از ابتلا به دیسک کمر میشود.
- ماساژ با روغنهای گیاهی: ماساژ کمر توسط افراد متخصص و حرفهای سبب کاهش گرفتگی و افزایش جریان خون میشود. افزایش جریان خون کمر درد شما را سریعتر کاهش میدهد.
- کمربند پلاتینر : پلاتینر به کمک فناوریهای موجود در خود به ترمیم و بازسازی بافتهای تخریب شده دیسک کمر میپردازد و بعد از یک دوره یک تا سه ماه تا حد زیادی فتق دیسک را درمان میکند. اما برای رهایی کامل از درد و التهاب باید در کنار کمربند پلاتینر باید از دارو درمانی، آب درمانی و تمرینات ورزشی نیز استفاده کرد. این رویکرد ترکیبی برای درمان بهترین نتیجه را بدست خواهد دارد.
سوالات متداول مقاله علائم دیسک کمر
1. درد دیسک کمر چقدر طول میکشد؟
میزان درد دیسک کمر به محل و شدت آسیب بستگی دارد. این درد از 4 هفته تا چند سال ممکن است ادامه داشته باشد.
2. آیا برای کاهش درد کمر میتوان به صورت دائمی از مسکن استفاده کرد؟
خیر؛ مصرف مسکن با عوارض بسیار زیادی همراه است. به همین دلیل باید زیر نظر پزشک و در مدت زمان مشخصی مصرف شود. برای کاهش دردهای خود میتوانید از دمنوشهای ضد التهاب و درد مانند: دمنوش عسل و زنجبیل استفاده کنید.
3. آیا ابتلا به بیماریهای مختلف در ایجاد کمر درد نقش دارند؟
بله؛ ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی ممکن است در دراز مدت سبب عوارضی مانند کمر درد شوند. به همین دلیل باید برای درمان این بیماریها سریعا اقدام کنید.
1 نظر در “علائم دیسک کمر ؛ کدام قسمتهای بدن بیشتر درگیر میشوند؟”