مسکن قوی برای درد سیاتیک میتواند راهی مناسب برای تسکین درد سیاتیک باشد. درد سیاتیک مشکلی متداول در ستون فقرات، کمر و پاها بوده که حدود 50 درصد افراد در طول زندگی با آن دست و پنجه نرم میکنند. درد عصب یا رگ سیاتیک، ناشی از فشار یا تحریک سیاتیک است که از قسمت پایین ستون فقرات خارج شده و به سمت پاها گسترش مییابد. به همین دلیل، پا یکی از اعضای بدن است که هنگام تحت فشار قرار گرفتن سیاتیک دچار درد پیش رونده میشود.
باید بدانید که درد سیاتیک میتواند راهرفتن را بسیار سخت و آزار دهنده کند. البته این درد با توجه به علائم و علت آن میتواند در هر فرد متفاوت باشد. از این رو مسیر درمان این بیماری با توجه به شدت آن میتواند متفاوت باشد یکی از آنها استفاده از مسکن قوی برای درد سیاتیک است. عوامل زیادی اعم از فشار مداوم بر ستون فقرات و لگن، آرتریت (التهاب مفصل)، دیسک کمر و تنگی کانال نخاعی در بروز درد سیاتیک نقش دارند. در این مقاله توان مارکت، به بررسی مسکن قوی برای درد سیاتیک پرداختهایم با ما همراه باشید.
سیاتیک؛ رگ یا عصب؟
عصب سیاتیک که به اشتباه رگ سیاتیک نامیده میشود، طولانی ترین عصب موجود در بدن انسان است که از بالای کمر تا پاها امتداد یافته است. همچنین ضخیمترین عصب بدن نیز نامیده میشود چرا که عرض آن به طور تقریبی دو سانتیمتر است. عصب سیاتیک دو بخش بوده که از نخاع انشعاب گرفته و تا پایینترین قسمت پا ادامه دارد.
بسیاری از افراد بر این باورند که سیاتیک رگی است که گاهی دچار گرفتگی میشود و این رگبهرگ شدگی موجب درد میشود. باید توجه داشته باشید که این باور اشتباه بوده و عصب سیاتیک، رگ نیست. درد سیاتیک نیز در اثر عوامل مختلفی تجربه میشود که شدت و درد آن به دلایل بروز این اختلال بستگی دارد.
در هر طرف بدن دو عصب سیاتیک قرار دارد که هر کدام از یک طرف از لگن و باسن شما عبور کرده و به سمت پایین بدن شما میروند تا زمانی که دقیقاً به زیر زانوی شما برسند. از این رو درد سیاتیک از کمر شروع شده و به ران و ساق پا ارسال میشود.
انواع سیاتیک؛ سیاتیک واقعی و کاذب!
کمر درد ناشی از سیاتیک، حس درد قابل توجهی را القا میکند. کمر دردی که از کمر شروع شده و به سمت پاها حرکت کند، به طور قطع به عصب سیاتیک مربوط میشود. البته باید تشخیص داد که درد سیاتیک از نوع واقعی آن است یا سیاتیک کاذب. شاید برای بسیاری از کاربران سؤال باشد که سیاتیک کاذب چیست؟ پاسخ این پرسش را در لیست زیر میتوانید مطالعه کنید.
دو نوع سیاتیک وجود دارد که تقریبا علائم و اثرات آن یکسان است. که عبارتند از:
- سیاتیک واقعی به شرایطی گفته میشود که مستقیماً بر عصب سیاتیک تأثیر میگذارد.
- در تعدادی از موارد خاص ممکن است عصب سیاتیک در اثر دیگر مشکلات کمر تحریک شود و درد آن مستقیما ناشی از عصب نباشد که این نوع سیاتیک کاذب شناخته شده است.
البته پزشکان و متخصصین ارتوپدی هر دو نوع را سیاتیک عنوان میکنند و برای درمانهای مورد نیاز اقدام میکنند. البته در موارد شدید سیاتیک، قطعا نوع و زمان درمان متفاوت خواهد بود.
علت ابتلا به درد سیاتیک؛ از بیماری تا یک فعالیت ساده
درد سیاتیک معمولا زمانی خود را نشان میدهد که فرد روی ستون مهرهها و عصبهایی که از مفصل کمر عبور میکنند، احساس درد کند. علت ابتلا به درد سیاتیک ممکن است به دلیل فشار وارد شده به ستون مهرهها باشد. قابل ذکر است که درد سیاتیک در همه افراد و تمامی سنین ایجاد میشود که البته این عارضه در افراد بالای 40 سال معمولا شایعتر است. جالب است بدانید درد سیاتیک ممکن است زمینه ژنتیکی هم داشته باشد که یک مسکن قوی برای درد سیاتیک میتواند گزینهای مناسب برای درمان آن باشد.
- فتق دیسک
- کشیدگی عضلات کمر
- تنگی کانال نخاعی
- اسپاسم عضلانی کمر
- آرتریت
- ایستادن بیش از حد
- نشستن طولانی مدت
- پیاده روی های زمانبر
تمامی موارد فوق از معدود دلایلی هستند که علت ابتلا به درد سیاتیک را بیان میکنند. البته این عوامل فقط تعدادی کمی از دلایل درد سیاتیک هستند. به غیر از این موارد دلایل غیر مستقیم زیادی میتواند در بروز درد سیاتیک دخیل باشند.
علائم درد سیاتیک؛ از کمر تا انگشتان پا
علائم درد سیاتیک بر اساس علت، شدت، جنسیت و سن افراد متفاوت است. در لیست پایین رایجترین علائم درد سیاتیک ذکر شده است:
- درد شدید (معمولاً از کمر به پاها گسترش پیدا میکند)
- ضعف عضلات
- سوزن سوزن شدن پاها (این حس هنگام سرفه، عطسه، بلند کردن پاها بیشتر میشود)
- بی حسی در نواحی باسن و پایین ساق پا
- بی اختیاری ادرار
معمولا درد سیاتیک چند روز طول میکشد؟
درد سیاتیک معمولا مدت درد مشخصی دارد. این درد بایستی در حدود 4 تا 6 هفته تسکین یابد که در غیر این صورت به سیاتیک شدید یا مزمن تبدیل میشود. البته شدت درد در این مدت میتواند مانند سوزش خفیف و در موارد شدید مانند فرو رفتن چاقو در کمر باشد. توجه کنید که این درد به وسیله مسکن قوی برای درد سیاتیک قابل درمان است. جالب است بدانید حدود 80% درصد خانم های باردار، کمر درد را تجربه کنند که ممکن است عامل اصلی آن سیاتیک باشد. درد سیاتیک در دوران بارداری ممکن است به علت موقعیت بد نوزاد در رحم مادر باشد و عصب سیاتیک را تحت فشار قرار دهد. این درد پس از زایمان از بین خواهد رفت.
روش صحیح خوابیدن برای درد سیاتیک
بهترین راه برای خوابیدن با سیاتیک میتواند به فرد بستگی داشته باشد و ممکن است نیاز به امتحان راههای مختلف خوابیدن برای کاهش درد باشد. در ادامه با چند روش صحیح خوابیدن برای درد سیاتیک آشنا خواهید شد.
بهترین روش، خوابیدن به پشت است. در این روش شما بایستی زانوهای خود را بالا آورده و یک بالش زیر آنها قرار دهید. اگر نمیتوانید به پشت بخوابید، بهتر است به پهلو خوابیده و یک بالش در بین زانوهای خود قرار دهید. میتوانید همانند یک جنین نیز بخوابید. جالب است بدانید این مدل از خواب همانند یک مسکن قوی برای درد سیاتیک عمل میکند. در این حالت فضای بین مهرهها باز شده و فشار از عصب سیاتیک برداشته خواهد شد.
چگونه درد سیاتیک را کاهش دهیم؟
برای کمک به تسکین و درمان درد سیاتیک راه و روش های متنوعی وجود دارد. تعدادی بسیاری از این راههای درمان، برای هر مرحله درد سیاتیک مؤثر و مناسب هستند. در صورتی که کمر درد شما خفیف باشد، پیشنهاد میشود به فعالیت روزمزه خود ادامه دهید.
در مواردی که درد بیشتر است، به انجام ورزشهای کششی و ملایم بپردازید. همچنین در کنار آن از استفاده کردن پد های گرم و استفاده از یخ غافل نشوید. توجه کنید که کمر دردهای ناشی از سیاتیک که شدید هستند نیازمند اقدامتی نسبتا تهاجمی تر هستند که شامل مصرف مسکنهای ضدالتهاب، کورتیکواستروئید، فیزیوتراپی و جراحی میشوند.
گفتنی است که شدیدترین حالت سیاتیک میتواند موجب عدم کنترل ادرار شود که تنها راه درمان آن عمل جراحی است. در این حالت، مصرف مسکن قوی برای درد سیاتیک نیز موثر نیست. البته جراحی ایستگاه آخر بوده و در صورتی انجام میشود که دیگر راههای درمان مانند فیزیوتراپی و مصرف داروها پاسخگو نباشند.
درمان سیاتیک برای همیشه
اگر تا کنون از سایر راهها برای درمان سیاتیک نتیجهای مطلوب دریافت نکردهاید، میتوانید از کمربند پلاتینر به عنوان یک کمربند درمانی استفاده کنید. همیشه جراحی آخرین راهحل است چرا که چالشها و مشکلات زیادی سر راه بیمار قرار میدهد.
کمربند پلاتینر که از فناوری روز دنیا بهره میبرد، به عنوان بهترین راه برای تسکین و درمان انواع کمر درد است. این کمربند از فناوری شگفتانگیز UIC برای درمان کمر درد استفاده میکند و به کمک امواج آن به عمق بافت کمر نفوذ میکند. استفاده از کمربند پلاتینر به عنوان آسانترین راه و جایگزینی برای مسکن قوی برای درد سیاتیک باشد.
کمربند پلاتینر ؛ راهکاری که از جراحی دیسک جلوگیری میکند
پلاتینر کمربندی برقی که توسط شرکت زاسترونیک آلمان طراحی و تولید شده است. این کمربند ویژه مجهز به سه فناوری خاص با نامهای اولتراسوند، اینفرارد یا مادون قرمز و کلاک پالس که وجه تمایز آن با سایر کمربندهای طبی است. کمربند پلاتینر به دلیل نفوذ گرما در عمق بافتهای نرم کمر به ترمیم و بازسازی بافتهای تخریب شده میپردازد.
باید گفت کمربند پلاتینر از جدیدترین روشهای درمان انواع کمر درد است که نتایج درخشانی بدست داده است. از این رو پزشکان برای تسکین درد و کاهش التهاب دیسک کمر پلاتینر را حتما توصیه میکنند تا بدون نیاز به داروهای شیمیایی کمر درد را از بحران خارج کنند. برای خرید کمر بند پلاتینر به یکی از نمایندگیهای مرکزی شرکت زایس ترونیک در ایران یعنی فروشگاه اینترنتی توان مارکت مراجعه کنید تا پلاتینر اورجینال را خریداری کنید.
بهترین قرص برای درد سیاتیک
معمولا پزشکان پس از تشخیص درد سیاتیک در ناحیه کمر و شدت آن، از روشهای خاصی برای درمان استفاده میکنند. در موارد خفیف تا نسبتا شدید، قرص مسکن برای درمان توسط پزشک متخصص تجویز میشود. البته این که چه نوع قرصی برای شما تجویز میشود به سن، وضعیت سلامتی، جنسیت و حساسیتهای دارویی شما بستگی دارد که در ادامه با لیستی از بهترین قرص مسکن قوی برای درد سیاتیک، و همچنین عوارض جانبی آنها آشنا خواهید شد.
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)
اولین و بهترین گزینه برای درمان درد سیاتیک محسوب میشوند. عملکرد این داروها به این صورت است که با مهار آنزیمهای عامل التهاب، به تسکین ورم و درد کمک میکنند. داروهای NSAIDs به دلیل اثرگذاری سریع و تهیه راحت بدون نیاز به نسخه پزشک، بسیار مورد استفاده هستند.
شلکنندههای عضلانی
قرص شل کننده رگ سیاتیک بهترین دارو برای این عارضه است. این داروها با کاهش تنش و انقباض عضلات، فشار روی عصب سیاتیک را برطرف و درد را تسکین میدهند.
داروهای ضدتشنج
بهترین قرص برای درد سیاتیک مزمن میباشد. این دسته از داروها با مهار فعالیتهای عصبی و جلوگیری از سیگنالهای درد، به تسکین دردهای عصبی از جمله درد سیاتیک کمک میکنند.
مسکنهای مخدر (اوپیوئید)
مسکن قوی برای درد سیاتیک و سایر دردهای مقاوم به درمان محسوب میشوند. این داروها با تأثیر روی سیستم عصبی مرکزی و مهار سیگنالهای انتقالدهنده درد، به طور موقت درد را تسکین میدهند. البته این داروها فقط در موارد شدید و برای یک دوره کوتاهمدت تجویز میشوند.
کورتیکواستروئیدها
استروئیدها معمولا در مواردی که فشار روی عصب سیاتیک به التهاب و درد شدید منجر شده باشد، برای یک دوره کوتاه تجویز میشوند. این داروها هم به شکل خوراکی و هم تزریقی قابل استفاده هستند.
داروهای ضدافسردگی
این داروها برخلاف نامشان، تنها برای درمان اختلالاتی مثل افسردگی تجویز نمیشوند. بلکه گاهی برای درمان دردهای مزمن نیز مؤثر میباشند. این داروها با تأثیر روی انتقالدهندههای عصبی درد، درد سیاتیک را کاهش میدهند.
نوع دارو | مثالهای دارویی | نحوه اثرگذاری | عوارض جانبی |
---|---|---|---|
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) | ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک، نابومیتون، سلکوکسیب | کاهش التهاب و تسکین دردهای خفیف تا متوسط با مهار آنزیمهای التهابی | مشکلات گوارشی، افزایش فشار خون، مشکلات کلیوی در صورت مصرف طولانیمدت |
شلکنندههای عضلانی | متوکاربامول، باکلوفن، سیکلوبنزاپرین،تیزانیدین | کاهش تنشها و اسپاسمهای عضلات که از از درد عصبی ناشی میشوند. | خوابآلودگی، سرگیجه، ضعف عضلانی |
داروهای ضدتشنج (برای دردهای عصبی) | گاباپنتین، پرهگابالین، کاربامازپین | کاهش تحریکپذیری اعصاب و کنترل دردهای عصبی | افزایش وزن، خوابآلودگی، ورم اندامها، گیجی |
مسکنهای اوپیوئیدی (در موارد شدید) | ترامادول، کدئین، مورفین، اکسی کدون | درمان دردهای شدید با مهار پیامهای درد در سیستم عصبی مرکزی | خطر وابستگی و اعتیاد، یبوست، تهوع، خوابآلودگی |
داروهای کورتیکواستروئیدی (تزریقی یا خوراکی) | پردنیزولون، دکسامتازون | کاهش التهاب و ورم اطراف عصب سیاتیک و درمان دردهای شدید و مقاوم به درمان | ضعف سیستم ایمنی، افزایش قند خون، پوکی استخوان در مصرف طولانیمدت |
داروهای ضدافسردگی (برای دردهای عصبی مزمن) | آمیتریپتیلین، ایزوکاربامازپین، نورتریپتیلین، دولوکستین | درمان دردهای عصبی مزمن مثل درد سیاتیک با مهار انتقالدهندههای عصبی مرتبط با درد | خوابآلودگی، افزایش وزن، خشکی دهان، تداخل با برخی داروها |
مسکن قوی برای درد سیاتیک پا
دیکلوفناک، به عنوان یک مسکن قوی برای درد سیاتیک پا شناخته میشود. اما چرا؟ این دارو به علت اثر بخشی سریع و موثر به عنوان یک قرص مسکن از نوع پرقدرت آن شناخته میشود. دیکلوفناک از دسته NSAID های غیر استروئیدی است که در اشکال مختلفی اعم از قرص، کپسول، آمپول دیده میشود.
جالب است بدانید که قرص دیکلوفناک که به یک مسکن قوی برای درد سیاتیک پا معروف است، میتواند درد ناشی از آرتریت و درد آرتروز را به راحتی تسکین دهد.
آمپول برای درد سیاتیک؛ داروهای استروئیدی
در مواردی که درد ناشی از سیاتیک شدید باشد و بیمار مبتلا به سیاتیک از مصرف مسکنهای خوراکی پاسخی دریافت نکند، تزریق داروی استروئیدی مرحله بعدی است. آمپول کترولاک یکی از رایجترین داروها است که توسط پزشکان برای بیماران مبتلا به درد سیاتیک تجویز میشود.
آمپولهای دیگری مانند متیل پردنیزولون، گاباپنتین، پیروکسیکام و دگزامتازون نیز برای تزریق به کمر استفاده میشوند. معمولا پس از تزریق آمپولهای استروئیدی و کورتیکواستورئیدی درد بین 3 تا 6 ماه برطرف خواهد شد.
پماد برای درد سیاتیک؛ استفاده پماد فلفل قرمز!
پماد کپسایسین حاوی عصاره فلفل قرمز است. این پماد به دلیل خواص غیرالتهابی میتواند درد سیاتیک را در کمتر از یک ساعت برطرف کند. این پماد به راحتی در تمام داروخانهها بدون نیاز به نسخه پزشک قابل تهیه است. اگر میلی به استفاده از پماد ندارید، میتوانید با مصرف فلفل قرمز به صورت ادویه در غذا، درد سیاتیک را برطرف کنید.
زردچوبه برای درد سیاتیک؛ درمان سیاتیک با کورکومین
پودر زردچوبه، همانند زنجیبل دارای کورکومین است که خواص ضد التهابی آن به تسکین درد و التهابات بدن کمک شایانی میکند. برای مصرف زردچوبه میتوانید آن را به عنوان ادویه در پختن غذاهای خود استفاده کنید. همچنین میتوانید با تهیه کپسول آوودین آن را مصرف کنید. این ترکیب میتواند مانند یک مسکن قوی برای درد سیاتیک عمل کند.
نتیجهگیری
درد سیاتیک یکی از مشکلات رایج به ویژه در افراد بالای 30 سال است که به دلیل فشار روی عصب سیاتیک اتفاق میفتد. این فشار میتواند از موارد مختلفی مثل فتق دیسک، تنگی کانال نخاعی یا اسپاسم عضلانی ناشی شود. علائم سیاتیک به شکل درد شدید همراه با تیر کشیدن که از کمر تا پاها گسترش پیدا میکند، ظاهر میشود. در حال حاضر گزینههای دارویی مختلفی برای درد سیاتیک وجود دارد که متناسب با شدت درد و شرایط جسمانی بیمار تجویز میشوند. این داروها میتوانند به تسکین و درمان درد سیاتیک بعد از یک دوره استفاده، کمک کنند. اما در صورتی که درد برطرف نشد و تشدید پیدا کرد، یا با علائم دیگری مثل بی حسی یا ضعف در پاها، عدم کنترل مثانه و روده همراه بود. بهتر است برای بررسی دقیق به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
سوالات متداول
بهترین قرص برای درد سیایتک چیست؟
بهترین دارو برای سیاتیک، با توجه به شدت و نوع درد تعیین میشود. برای مثال داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن برای دردهای خفیف تا متوسط، و مسکنهای قوی مانند ترامادول و کدئین برای دردهای شدید بهترین هستند.
آیا قرص سیاتیک عوارض دارد؟
هر داروی شیمیایی در کنار مزایایی که دارد، با عواض جانبی نیز همراه است، به ویژه در شرایطی که برای مدت طولانی مورد استفاده قرار بگیرد. این موضوع درباره مسکن های درد سیاتیک نیز صدق میکند. از جمله عوارض این داروها میتوان به مشکلات گوارشی، آسیب کلیوی، افزایش فشار خون، خوابآلودگی و وابستگی دارویی اشاره کرد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
درد سیاتیک در صورتی که بیش از چند هفته ادامه پیدا کند و باوجود مصرف داروهای مسکن کاهش پیدا نکند. یا در شرایطی که با علائمی مثل بی حسی یا ضعف عضلات پا، و عدم کنترل مثانه و روده همراه باشد. بهتر است برای بررسی دقیقتر نزد یک پزشک متخصص مراجعه داشته باشید.