برخی گیاهان دارویی که در طب سنتی توصیه شدهاند، میتوانند در کاهش درد زانو موثر باشند. مثلا زنجبیل، آفتابگردان، نعناع هندی و زیره سبز خواص ضد التهابی دارند ک به کاهش درد زانو کمک میکنند. جوشاندههای گیاهی گل محمدی، عصاره آلوئه ورا یا عصاره خرفه نیز از جمله دمنوشهای موثر در این زمینه محسوب میشوند. علاوه بر این، ماساژ با روغنهای ضد التهاب مثل روغن زیتون و روغن کرچک در طب سنتی بسیار مورد توجه است. استفاده از گرمای موضعی در قالب پد گرما، دستگاههای گرمازایی و حمام گرم نیز از تکنیکهای طب سنتی است که به آرامش عضلات و درمان درد مفثل زانو کمک میکند. طب سنتی مجموعهای از روشها و متدهای درمانی اصیل با ریشه باستانی است که بر اساس تجربیات و دانش قدیم به منظور تسکین و درمان بیماریها به کار گرفته میشود. برای تسکین درد و التهاب زانو نیز میتوان از راهکارهای طب سنتی و گیاهان دارویی بهره گرفت. در ادامه این مطلب از توان مارکت با ارائه راهکارهای درمانی طب سنتی برای بهبود درد زانو همراه شما هستیم.
علت زانو درد و بیماریهایی که زانو را درگیر میکنند
زانو درد از جمله دردهای آزار دهندهای است که مفصل زانو به عنوان بزرگترین مفصل بدن را تحت تاثیر قرار داده و ماهیچهها و عصبهای پیرامون این مفصل را نیز درگیر میکند. عوامل مختلفی منجر به ایجاد درد در ناحیه زانو میشود. اضافه وزن و کهولت سن از جمله اصلیترین دلایل بروز زانو درد در افراد هستند. آسیب مفصلی، آرتروز، آرتریت روماتوئید نیز از دیگر مشکلاتی هستند که با ایجاد درد در زانوها همراه میشوند. درد در زانوها از مهمترین نشانههای بروز بیماریهای مربوط به مفاصل، استخوانها و عضلات است. در این بخش به مهمترین دلایل ایجاد زانو درد در افراد میپردازیم:
آرتروز از مهم ترین علت درد زانو
این بیماری دارای انواع مختلفی بوده و میتواند با تاثیر بر مفصل زانو به ایجاد درد منجر شود. انواع آرتروز شامل موارد زیر است:
- استئوآرتریت: شایعترین نوع آرتریت است که در نتیجه استهلاک غضروف زانو به دلیل افزایش سن و فعالیت زیاد به وجود میآید.
- آرتریت روماتوئید: این بیماری خود ایمنی تمام مفاصل بدن مانند زانو را درگیر کرده و باعث درد در این ناحیه میشود.
- آرتریت عفونی: در افراد مبتلا به آرتریت عفونی، مفصل زانو عفونت کرده و نشانههایی مثل تورم، درد و قرمزی بروز مییابد.
- نقرس: این بیماری در نتیجه تشکیل کریستالهای اسید اوریک در مفصل به وجود آمده و علاوه بر انگشت بزرگ پا ممکن است زانوها را نیز درگیر کند.
پاره شدن منیسک زانو
این بخش غضروفی و لاستیک مانند، بین استخوان قلم پا (تیبیا) و استخوان ران (فمور) مانند ضربهگیر عمل میکند. با این وجود ممکن است مینیسک زانو در حال تحمل وزن بدن و در حالت خم شدن یا پیچیدن ناگهانی زانو پاره شود.
التهاب تاندون از علل درد زانو
دریافت مشاوره رایگان
اگر دچار مشکلات مفصلی هستید با پر کردن فرم زیر از مشاوره رایگان کارشناسان درمان توان مارکت بهره مند شوید
بافت ضخیم و فیبری تاندون باعث اتصال ماهیچهها و استخوان به هم میشود. تحریک و التهاب تاندون که به تاندونیت معروف است، با بالارفتن از پلهها و پیادهروی بر روی سطح شیبدار تشدید میشود.
علاوه بر موارد یاد شده، شکستگی، ابتلا به بورسیت، کیست بیکر و سندروم باند ایلیوتیبیال نیز از دیگر دلایل درد زانوها محسوب میشوند.
علت سردی زانو در طب سنتی
سرد بودن مفصل زانو که ممکن است با درد، بیحسی و محدود شدن حرکات نیز همراه باشد، به دلایل مختلف اتفاق میافتد. در طب سنتی دلیل سرد بودن مفاصل زانو را به بروز مشکلاتی مثل عدم گردش خون مناسب یا تغییر طبع نسبت میدهند. از مهمترین دلایل سرد بودن زانوها در طب سنتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بارداری
- عدم گردش خون به شکل مناسب
- تغییرات طبع
- تغذیه نامناسب
- مصرف بعضی داروها
- استرس و تنشهای روانی
در درمان زانو درد با طب سنتی برای رفع سردی زانوها و از بین بردن محرکهای آن، مصرف مواد غذایی با طبع گرم و پرهیز از مواد غذایی سرد پیشنهاد میشود. اگر در اثر ایجاد مشکل در تغذیه روزانه یا تحرک و فعالیت محدود طبعهای سرد مانند بلغم و سودا در فرد ایجاد شود، سردی پاها و زانوها به بروز درد و ناراحتی خواهد انجامید. در چنین حالتی برای تسریع فرایند بهبود، بهتر است با متخصص طب سنتی مشورت کرده و از راهکارهای موجود در این زمینه بهره بگیرید.
درمان ساییدگی زانو با طب سنتی
ساییدگی و فرسایش مفصل زانو در نتیجه افزایش سن، اضافه وزن و مشکلات حرکتی مانند آرتروز ایجاد خواهد شد. درمان زانو درد با طب سنتی باعث کاهش خطرات و عوارض ناشی از سایر روشها میشود. تکنیکهای طب سنتی کمک میکنند تا تقویت عضلات و افزایش سطح انعطاف پذیری، باعث بهبود تدریجی نشانههای درد و ناراحتی شود. با توجه به این که روشهای طب سنتی شامل گیاه درمانی، گرما درمانی، ماساژ درمانی و استفاده از روغنهای ارگانیک است، این تکنیک بدون ایجاد عارضه خاصی به کاهش و تسکین دردها کمک میکند.
درمان قطعی زانو درد با طب سنتی
استفاده از برخی روشها در طب سنتی به کاهش درد ناحیه زانو کمک چشمگیری خواهد کرد. تداوم در انجام این روشها باعث سرعت بخشیدن به روند بهبود خواهد شد. برای درمان زانو درد با طب سنتی به صورت قطعی لازم است شیوههای مناسب برای کاهش درد را به شکل جدی و مستمر در دستور کار قرار دهید. در ادامه شما را با برخی از روشهای درمان قطعی طب سنتی آشنا خواهیم نمود.
مصرف زنجبیل برای درمان درد زانو
زنجبیل از بهترین گیاهان در زمینه گیاهان دارویی و طب سنتی محسوب میشود که با برخورداری از مقادیر کافی از ترکیبات ضد التهابی، به عنوان درمانی سنتی و گیاهی زانو درد و سایر دردهای مفصلی به کار گرفته میشود. نتیجه تحقیقات به عمل آمده نشان میدهد که افزایش سطح استرس و التهاب، دردهای ناشی از ابتلا به بیماریهای مفصلی نظیر رماتیسم یا آرتروز را افزایش میدهد.
مصرف مقادیر کافی از گیاه زنجبیل در قالب ادویه یا دمنوش، زمینه لازم برای کاهش درد، خشکی و سفتی مفاصل زانو در بیماران مبتلا به آرتروز و RA را فراهم میکند. در حقیقت زنجبیل ممکن است قابلیت لازم برای تغییر بیان ژن را داشته و در کاهش نشانههای مربوط به بیماریهای مفصلی موثر عمل کند. شما میتوانید زنجبیل را به صورت پودر شده در آب جوش دم کنید و این دمنوش را همراه با عسل بنوشید.
مصرف اکالیپتوس به درمان زانو درد کمک میکند
اکالیپتوس از دیگر گیاهان دارویی موثر در کاهش و درمان دردها و بیماریهای مفصلی و عضلانی است. روغنی که در برگهای اکالیپتوس وجود دارد، با خواص ضد میکروبی و ضد التهابی به کاهش التهاب مفاصل کمک خواهد نمود. علاوه بر این، برگهای گیاه اکالیپتوس حاوی مقادیر مناسب از فلاونوئیدها است که خواص آنتی اکسیدانی دارند و برای حفاظت از بدن در برابر استرس اکسیداتیو موثر واقع میشوند. آنزیمهای التهابی اینترلوکین-۶ وفاکتور نکروز تومور-آلفا به واسطه استفاده از گیاه اکالیپتوس مهار شده و به این شکل میتوان کاهش التهاب ناشی از عارضههای التهاب مفصلی را مشاهده نمود.
بهتر است برای کاهش و درمان التهاب و درد مفاصل، عصاره اکالیپتوس را در هنگام استحمام با آب گرم بیفزایید. علاوه بر این میتوان عصاره این گیاه را استنشاق نموده و از این طریق به جذب مواد گیاهی پرداخت. از آنجایی که مصرف این گیاه در برخی افراد با بروز واکنشهای آلرژیک همراه است، استفاده اط اسانسهای خوراکی آن توصیه نمیشود.
مصرف روغن گل گاو زبان و کاهش درد زانو
از دیگر روشهای طب سنتی جهت درمان درد مفاصل زانو و ماهیچهها، مصرف روغن طبیعی گل گاو زبان است. ترکیبات این روغن ارگانیک، شامل مقادیر بالای اسید چرب ضروری امگا ۶ یا سید گاما لینولنیک (GLA) است. در فرمولاسیون روغن دانه گل گاو زبان، اسید لینولنیک نیز وجود دارد که در بدن به GLA تبدیل میشود. مصرف این روغن در ماساژ درمانی تاثیر بسیاری در کنترل و کاهش درد مفصل زانو دارد. از این رو میتوانید ناحیه دردناک از زانو را با این روغن به آرامی ماساژ دهید.
درمان سریع ورم زانو در طب سنتی
ورم کردن زانوها از مشکلات متداولی است که افراد مبتلا به بیماریهایی مثل آرتروز با آن مواجه هستند. آب آوردن زانو، خشکی زانو، التهاب و قرمزی و کبودی و همچنین عدم امکان حرکت مناسب، از جمله نشانههای این نوع تورم است. درمان زانو درد با طب سنتی در صورت تورم مفصل زانو، میتواند شامل موارد مختلفی باشد. در این بخش به برخی روشهای طب سنتی برای کاهش ورم زانو اشاره میکنیم:
سرما درمانی از راههای درمان زانو در طب سنتی
در صورتی که ورم زانوها سطحی و کوتاه مدت باشد میتوان از کمپرس یخ برای کاهش تورم ناحیه درگیر شده استفاده نمود. به این منظور تکه یا تکههایی از یخ را درون حوله یا پارچهای نازک بپیچید و آن را به مدت ۲۰ دقیقه بر روی ناحیه مورد نظر از زانو یا زانوها قرار دهید. روزانه سه مرتبه از کمپرس یخ برای کاهش ورم زانوها استفاده کنید تا تاثیرات سرما باعث کاهش التهاب و ورم در کوتاه مدت شود.
ماساژ درمانی را در طب سنتی جدی بگیرید
ماساژ درمانی از موثرترین راهکارهای درمان خانگی و سنتی در افراد مبتلا به دردهای عضلانی و مفصلی است که در کاهش ورم زانوها نقش دارد. باید توجه داشت که ماساژ دادن محل آسیب دیده، باید به صورت مناسب و توسط افراد متخصص در این زمینه انجام شود. استفاده از روغنهای گیاهی موثر در کاهش درد نیز میتواند اثرات مثبت ماساژ درمانی را به شکل ویژه افزایش دهد.
مثلا روغن زیتون از بهترین و کاربردیترین روغنهای گیاهی است که در ترکیبات آن از پلیفنولهای فعال بیولوژیکی مثل هیدروکسیتیروسول، تیروسول، اولئوکانتال و اولئوروپین استفاده شده است. به همین دلیل فرمولاسیون این روغن دارای ترکیباتی با خواص ضد التهابی است که در کاهش تورم مفصل زانو نقش دارد. به این منظور میتوانید چند قطره روغن زیتون ارگانیک را روی کف دست ریخته و به آرامی بر روی زانوها ماساژ دهید تا ضمن افزایش حرارت و گردش خون، جذب روغن از طریق پوست امکان پذیر شود.
ترکیب سرکه سیب و روغن زیتون برای درمان زانو درد معجزه میکند
سرکه سیب دارای خواص بالای ضد التهابی برای کاهش التهاب و تورم است. به این منظور میتوان مقداری سرکه سیب را با روغن زیتون مخلوط کرده و از این ترکیب برای کاهش التهاب، تورم و درد مفاصل زانو بهره گرفت. برای این کار یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را با هم ترکیب کنید. این ترکیب را بر روی زانوی آسیب دیده خود به آرامی ماساژ دهید و یک تا ۲ بار در طول روز از این روش استفاده نمایید.
درمان التهاب زانو در طب سنتی
التهابات زانو نیز در طب سنتی درمان دارد و میتوان آنها را بهبود بخشید. راهکارهایی که در زیر به بررسی آنها خواهیم پرداخت در در این زمینه بسیار موثر هستند:
مصرف کندر را برای درمان التهابات جدی بگیرید
کندر که از دیگر درمانهای سنتی زانو درد محسوب میشود، رزینی است که از پوست درخت بوسولیا به دست میآید. در افراد مبتلا به التهاب زانو و سایر علائم مزمن التهابی، مصرف کندر به میزان مناسب سبب کاهس سطح التهاب بدن خواهد شد. ترکیبات فعالی که در فرمولاسیون کندر وجود دارد، با خواص ضد التهابی بالا، نشانههای درد در افراد مبتلا به آرتریت را التیام میدهد. اسید بوسولیک موجود در کندر در بیماران مبتلا به RA و دیگر بیماریهای التهابی مثل آسم برونش، کولیت اولسراتیو و … به کاهش التهاب کمک میکند. بنابراین کندر در درمان زانو درد با طب سنتی جایگاه ویژهای دارد.
مصرف دارچین برای کاهش التهاب زانون موثر است
دارچین از پرمصرفترین و کاربردیترین ادویهها با خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است که مصرف آن به کاهش درد زانوها کمک میکند. مطابق نتیجه تحقیقات، التهاب و بیومارکرهای استرس اکسیداتیو، با مصرف دارچین کاهش خواهد یافت. کاهش سطح التهاب و استرس اکسیداتیو به کمک مصرف دارچین به مقدار کافی، درد مفاصل را کنترل کرده و کاهش میدهد.
مصرف زردچوبه به کم کردن التهاب زانو کمک میکند
در درمان زانو درد با طب سنتی، زردچوبه از گیاهان دارویی پرکاربرد است. نامکورکومین موجود در زردچوبه به عنوان ترکیب گیاهی موثر، به تسکین و کاهش درد و التهاب زانو کمک میکند. مکانیسم اثر این ترکیب بر پایه کاهش سلولهای التهابی و افزایش سلولهای تنظیم کننده التهاب است.
درمان درد کشکک زانو در طب سنتی
برای درمان درد کشکک زانو میتوانید از ترکیبات موثر زیر استفاده کنید:
ترکیب روغن خردل و سیر درد کشکک را کم میکند
این معجون از ترکیبات توصیه شده در طب سنتی است که در کاهش درد کشکک زانو موثر عمل میکند. برای استفاده از این ترکیب، روغن خردل و سیر خرد شده را مخلوط کرده و بجوشانید. معجون سرد شده را بر روی ناحیه دردناک زانو بمالید تا اثرات ضد التهابی و تسکین دهی این معجون به کاهش درد زانوها بینجامد.
ترکیب سرکه سیب و زنجبیل را برای درمان درد کشکک زانو امتحان کنید
استفاده از سرکه سیب در طب سنتی بسیار متداول است. وجود انواع مواد معدنی مانند پتاسیم، فسفر و کلسیم در سرکه سیب به تقویت ماهیچههای اطراف زانو کمک میکند. زنجبیل نیز از خواص ضد التهابی بالا برخوردار بوده و سبب بهبود جریان خون میشود. شما میتوانید سرکه سیب و پودر زنجبیل را با یک قاشق عسل ترکیب کرده و آن را میل کنید.
درمان قفل شدن زانو با طب سنتی
در درمان زانو درد با طب سنتی به قفل شدن زانو نیز توجه ویژه میشود. روشهای زیر میتوانند در بهبود این وضعیت کمک کننده باشند:
- طب سوزنی: از مهمترین تکنیکهای درمان درد مفاصل و ماهیچهها در طب سنتی، طب سوزنی یا سوزن درمانی است. در این روش با استفاده از سوزن، نقاط هدف از اعصاب ناحیه زانو را تحت تاثیر قرار میدهند. با توجه به حساسیت طب سوزنی و ارتباط این تکنیک با اعصاب، لازم است روند طب سوزنی به افراد متخصص سپرده شود.
- استفاده از روغنهای گیاهی: روغنهای گیاهی مانند روغن اکالیپتوس، روغن خردل، روغن زیتون و نعنا با خواص ضد درد و تسکین دهندگی بالا میتوانند در کاهش درد زانو، قفل شدن و سفتی آن نقش موثر داشته باشند. ماساژ این روغنها بر روی زانو و بستن زانو با زانوبند یا باند کشی نیز جذب روغنها و بهبود جریان خون را به دنبال خواهد داشت.
درمان درد پشت زانو در طب اسلامی
در طب اسلامی و سنتی برای کاهش درد ناحیه زانو از روشهای مختلف استفاده میشود که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
مصرف چای سبز: چای سبز با خاصیت ضد التهابی خود به کاهش التهاب کمک کرده و درد زانو را کاهش میدهد. چای سبز را میتوان به صورت دم شده، به شکل اسموتی یا در قالب پودر یا عصاره استفاده نمود.
مصرف گیاه پنجه گربه: این گیاه بومی مناطق گرمسیری آمریکا است و مصرف آن در کاهش درد و تورم زانو و پشت زانو موثر است. مصرف این گیاه علاوه بر کاهش علائم آرتریت و التهاب در مفاصلی مثل زانو، به تقویت سیستم ایمنی نیز کمک میکند.
درمان درد زیر زانو با طب سنتی
برای درمان درد در ناحیه زیر زانو با توجه به راهکارهای طب سنتی، بهتر است علاوه بر کاهش فعالیتهای سنگین فیزیکی، به گرم نگه داشتن پاها و مصرف مواد غذایی با طبع گرم توجه کنید. ماساژ درمانی، طب سوزنی، آب درمانی و مصرف معجونها و دمنوشهای گیاهی نیز نقش موثری در کاهش درد زیر زانو دارند. مصرف آلوئه ورا، گیاه تاک و فلفل هندی نیز به کاهش التهاب و درد پایین زانو کمک میکند.
همانطور که خواندید، طب سنتی میتواند تاثیرات مثبتی بر کاهش درد زانو داشته باشد. روشهای گرمایی، ماساژ، استفاده از عرقیجات و تغییرات در سبک زندگی از مهمترین راهکارهای طب سنتی برای کاهش درد زانوها محسوب میشوند. با در نظر داشتن تاثیرات مثبت روشهای طب سنتی بر التیام و بهبود درد زانوها میتوان نتیجه گرفت که در کنار مراجعه به پزشک و مصرف داروهای مناسب، انجام فعالیتهای ورزشی، توجه به رژیم غذایی و شرکت در جلسات فیزیوتراپی، استفاده از ترفندهای طب سنتی نیز میتواند برای کاهش و التیام دردها کارساز باشد. البته راهکارهای طب سنتی برای درمان کلی درد زانوها و بیماریهای حرکتی کافی نیست و به عنوان شیوه درمانی مکمل پیشنهاد میشود. بنابراین بهتر است برای پیشگیری یا معالجه درد زانوها حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
سوالات متداول:
آیا زانو درد را میتوان در خانه درمان کرد؟
بله، زانو درد به کمک روشهایی مانند استفاده از انواع ادویهها قابل درمان است؟
آیا در خانه میتوان از ورزش برای کاهش درد زانو استفاده کرد؟
بله، اگر به صورت اصولی و زیر نظر پزشک این کار را انجام دهید، به نتیجه خواهید رسید.
بهترین ادویه ها برای کاهش التهابات زانو چیست؟
دمنوش زردپوبه و دارچین از بهترین ادویهها و نوشیدنیها برای کاهش التهابات زانو است.