علت لاغر شدن پا در زنان را عمدتا منشعب از فتق یا بیرون زدگی دیسک میدانند. دیسک کمر، یک بالشتک ژلهای بین مهرههای کمر است که به جذب ضربه و کاهش فشار بر ستون فقرات کمک میکند. دیسک میتواند باعث اختلال در عملکرد عصب سیاتیک شود. عصب سیاتیک، مسئول حس و حرکت در پاها است. هنگامی که عصب سیاتیک تحتفشار قرار میگیرد، ممکن است باعث بیحسی، سوزن سوزن شدن یا ضعف در پاها شود. این علائم میتواند مانع از انجام فعالیتهای بدنی و منجر به لاغرشدن پاها شود. اگر شما هم با این مشکل روبرو شدهاید، حتماً ما را تا پایان این مطلب از توان مارکت ، همراهی نمایید تا در مورد علت لاغرشدن پا در زنان ، آگاه شوید.
علت لاغرشدن پا در زنان چیست؟
علت لاغرشدن پا در زنان در دیسک کمر متفاوت است و شما در صورت مشاهده این موارد، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند علت لاغرشدن پا در زنان را تشخیص دهد و درمان مناسب را توصیه کند. علت لاغرشدن پا در دیسک کمر زنان، به طور کلی به دو دسته تقسیم میشود:
فشردهشدن اعصاب پا: علت لاغرشدن پا در زنان
در صورت بیرونزدگی یا پارگی دیسک کمر (رایجترین علائم دیسک کمر که باید بدانید)، ممکن است اعصابی که به پاها میروند تحتفشار قرار بگیرند. در این زمان، ممکن است پیامهای عصبی بهدرستی از مغز به عضلات منتقل نشوند. این امر میتواند باعث بیحسی، سوزنسوزنشدن، ضعف و درد در پاها شود. در برخی موارد، این علائم میتواند اصلیترین علت لاغرشدن پا در دیسک کمر باشند.
آسیب عضلات پا: مهمترین علت لاغرشدن پا در در زنان
آسیب عضلات پا میتواند علت لاغرشدن پا در دیسک کمر زنان باشد. دیسک کمر، یک بیماری عصبی است که میتواند باعث درد و ضعف در پاها گردد. این علائم موجب میشود فرد از انجام فعالیتهای فیزیکی خودداری کند. در نتیجه، عضلات پا بهاندازه کافی تحریک نمیشوند و شروع به تحلیلرفتن میکنند. دیسک کمر، موجب کاهش دامنه حرکتی و قدرت عضلات پا میگردد. در نتیجه، فرد ممکن است کمتر نسبت به قبل از زمان دیسک کمر، به پاهای خود فشار بیاورد به همین دلیل، پاها شروع به لاغرشدن میکنند.
فرعیترین علت لاغرشدن پا در دیسک کمر
این دلایل ناشی از عوارض دیسک کمر و تأثیر آن بر فعالیتهای روزانه فرد است که عبارتاند از:
کاهش فعالیت بدنی: دشمن لاغرشدن پا در دیسک کمر
عضلات پا، برای حفظ سلامتی و عملکرد خود به فعالیت بدنی منظم نیاز دارند. دیسک کمر، میتواند باعث درد و ناراحتی در هنگام راهرفتن، ایستادن و سایر فعالیتهای بدنی شود. هنگامی که فعالیت بدنی کاهش مییابد، عضلات پا شروع به کوچکشدن و ضعیفشدن میکنند. هنگامی که عضلات پا ضعیف میشوند، نمیتوانند به طور مؤثر چربی را بسوزانند. این امر میتواند منجر به افزایش وزن و لاغرشدن پا شود.
اختلالات تغذیهای: عاملی که ممکن است نادیده گرفته شود
اختلالات تغذیهای، میتوانند علت لاغرشدن پا در دیسک کمر زنان باشند. برخی از اختلالات تغذیهای مانند: بیاشتهایی عصبی، میتوانند باعث کاهش وزن و لاغرشدن پاها شوند. دیسک کمر، میتواند استرس و اضطراب را به همراه داشته باشد به همین منظور، میتواند خطر ابتلا به اختلالات تغذیهای را افزایش دهد.
ضعف عضلات پا: عامل اصلی لاغرشدن پا در زنان
هنگامی که دیسک کمر دچار بیرونزدگی یا پارگی میشود، باعث فشردهشدن اعصاب و رگهای خونی در ناحیه کمر میگردد. این فرآیند اغلب با درد شدیدی همراه است که میتواند فرد را از انجام فعالیتهای روزانه بازدارد. به همین علت افراد به مرور دچار ضعف عضلات پا، بهویژه عضلات ساق پا میشنود. پس ضعف پا هم اصلی ترین علت لاغرشدن پا در دیسک کمر است.
بیماری زمینهای: علت احتمالی لاغرشدن پا در زنان
در برخی موارد، لاغرشدن پا در دیسک کمر زنان ممکن است به دلیل یک بیماری زمینهای باشد. این بیماریها، میتوانند موجب کاهش اشتها و کاهش وزن کلی بدن از جمله پاها شوند. برخی از بیماریهای زمینهای که میتوانند باعث لاغرشدن پا در دیسک کمر زنان شوند عبارتاند از:
- بیماریهای قلبی: بیماریهای قلبی مانند: نارسایی قلبی یا بیماری عروق کرونر میتوانند باعث کاهش جریان خون به پاها شوند و با کاهش حجم عضلات پا، موجی لاغرشدن آنها شوند.
- اختلالات هورمونی: اختلالات هورمونی نظیر کم کاری تیروئید هم موجب کاهش وزن و لاغرشدن اندامها شوند.
پس، اگر متوجه شدید که پاهای شما در اثر دیسک کمر لاغر شدهاند، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. پزشک میتواند علت اصلی لاغرشدن پای شما را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز نماید.
پاهای نابرابر: چرا یک پا لاغرتر از پای دیگر میشود؟
لاغرشدن یک پا نسبت به پای دیگر، ممکن است یک بیماری جدی باشد. اگر علائمی همچون: درد، تورم، قرمزی و… را تجربه کردید، باید فوراً به پزشک مراجعه نمایید. لاغرشدن یک پا نسبت به پای دیگر میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. ترومبوز ورید عمقی DVT یک لخته خون است که در یک ورید عمیق در پا ایجاد میشود و میتواند باعث تورم، درد و قرمزی در پا و در برخی موارد، باعث لاغرشدن یک پا نسبت به پای دیگر میگردد. دیسک کمر، اصلیترین علت لاغرشدن ران پای چپ است و به جهت عوامل مختلفی که در بالا ذکر کردیم، اتفاق میافتد. در مواردی دیسک کمر، میتواند باعث تغییراتی در مدل راهرفتن فرد شود. این موضوع باعث استفاده بیش از حد، از یک پا و لاغرشدن آن میگردد.
لاغرشدن ناگهانی پاها: دلایلی نگرانکننده یا بیاهمیت
برخی از افراد، با لاغرشدن ناگهانی پاهای خود مواجه میشوند و هر یک از آنها میتوانند بر حسب دلایل متعددی دچار این اختلال شده باشند. در این بخش، شما را با برخی از دلایل شایع این مشکل آشنا میکنیم. این عوامل عبارتاند از:
- کاهش وزن
- اگر به طور ناگهانی وزن کم کنید، ممکن است بخشی از وزن از دست رفته شما از عضلات پا باشد. این امر بهویژه در صورتی که به طور منظم ورزش نمیکنید یا رژیم غذایی کم کالری دارید، بیشتر محتمل است.
- اختلالات پزشکی
- برخی از اختلالات پزشکی مانند؛ تیروئید بیش فعال، بیماری التهابی روده (IBD) و دیابت میتوانند باعث لاغرشدن ناگهانی پاها شوند.
- داروهای خاص
- برخی از داروها نظیر؛ داروهای شیمی درمانی، ضدافسردگی و ادرارآور هم میتوانند علت لاغرشدن ناگهانی پاها شوند.
- دیسک کمر
- دیسک کمر موجب اختلالاتی میشود که خود عامل اصلی لاغرشدن ناگهانی پاها است.
- ژنتیک
- گاهی دلیل داشتن پاهای لاغر به ژنتیک برمیگردد. ژن شما نقش مهمی در تعیین اندازه و فرم بدنیتان دارد.
- تغذیه نامناسب
- مصرف مواد غذایی با ارزش پایین، و عدم دریافت پروتئین و کربوهیدرات کافی میتواند از دیگر دلایل لاغری پاها باشد.
علت لاغر شدن پاها در ورزشکاران
لاغر شدن پا، در بین ورزشکاران نیز بسیار شایع است. این پدیده میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند نوع تمرین ورزشی، تغذیه، میزان و شدت تمرینات، و همچنین فیزیولوژی بدن رخ بدهد. که در ادامه بیشتر به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
- نوع ورزش
- انجام بیش از حد تمرینات هوازی، و ورزشهایی مثل دویدن، دوچرخهسواری و حتی شنا با مصرف مقدار زیادی انرژی همراه است. در چنین شرایطی بدن برای تأمین انرژی مورد نیاز خود از چربیها و در برخی موارد از پروتئینهای عضلانی استفاده میکند. که همین امر میتواند به کاهش توده عضلانی و لاغری پاها منجر شود.
- انجام یک برنامه تمرینی ثابت
- اگر چه ورزش کردن به ویژه تمرینات استقامتی به بهبود قدرت و استحکام بافتهای عضلانی کمک میکنند. اما نداشتن تنوع در برنامه تمرینی و رعایت نکردن اصل اضافه بار (سنگین کردن وزنهها به صورت تدریجی) کمکی به تقویت و رشد توده عضلانی شما نمیکند. حتی این رویه ممکن است بعد از مدتی باعث کاهش حجم عضلات شما شود.
- انجام تمرینات به روش غیرصحیح
- انجام تمرین بیش از حد با روشهای نامناسب، بدون دادن فرصت ریکاوری به بدن، با تخریب بافت عضلانی همراه است. به خصوص در تمریناتی که فشار زیادی به پاها وارد میشود مثل دویدن ماراتن.
- عدم مصرف پروتئین کافی
- هر ورزشکاری با توجه به شاخه ورزشی و شدت تمرینات خود، به رژیم غذایی اصولی همراه با مقدار پروتئین و کربوهیدرات کافی، نیاز دارد. از این رو ورزشکارانی که رژیم غذایی کمکالری، یا پروتئین و کربوهیدرات دریافتی کمی دارند، اغلب ممکن است با کاهش توده عضلانی مواجه شوند.
لاغرشدن پا بعد از عمل دیسک کمر: علتی طبیعی یا نگرانکننده؟
برخی دیگر از افراد که دیگر تحمل درد دیسک کمر را ندارند به سراغ عمل آن میروند و پس از عمل با لاغرشدن پاها مواجه میشوند. این اتفاق دلایل مختلفی را دارد که در ادامه متن به شرح مهمترین آن میپردازیم:
کمبود پروتئین: راز لاغری پاها
پروتئین برای رشد و ترمیم عضلات ضروری است. در صورتی که بعد از عمل دیسک کمر، پروتئین کافی دریافت نکنید، ممکن است عضلات پاهای شما لاغر شوند. این امر به این دلیل است که پروتئین برای ساخت و ساز جدید عضلات استفاده میشود. اگر بدن شما بهاندازه کافی پروتئین دریافت نکند، از عضلات موجود برای تأمین انرژی استفاده میکند. این امر میتواند منجر به لاغرشدن و ضعیفشدن عضلات شود.
میزان پروتئینی که برای جلوگیری از لاغرشدن پاها بعد از عمل دیسک کمر نیاز دارید، به عوامل مختلفی از جمله: سن، وزن، سطح فعالیت و نوع عمل جراحی که انجام دادهاید، بستگی دارد. در حالت کلی، توصیه میشود که بعد از این عمل، روزانه ۰. ۸ تا ۱ گرم پروتئین بهازای هر کیلوگرم وزن بدن خود مصرف کنید.
اگر نگران هستید که بعد از عمل دیسک کمر بهاندازه کافی پروتئین دریافت نمیکنید، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک میتواند به شما کمک کند تا یک برنامه غذایی سالم و متعادل را برای اطمینان از دریافت پروتئین کافی تهیه کنید.
لاغری پاها علامت خطر دیسک کمر
تشخیص علت لاغری پاها، به عهده پزشک است. پزشک با انجام معاینه و آزمایشهای لازم، علت لاغری پاهای شما را تشخیص میدهد. در اینجا برخی از آزمایشهایی که ممکن است پزشک برای تشخیص علت لاغری پاها تجویز کند، آورده شده است:
- آزمایش خون: آزمایش خون میتواند به پزشک کمک کند تا سطح پروتئین، آهن و سایر مواد مغذی را در بدن شما بررسی کند.
- الکترومیوگرافی (EMG): EMG یک آزمایش است که به پزشک کمک میکند تا عملکرد عصبها را بررسی کند.
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): MRI یک آزمایش تصویربرداری است که به پزشک کمک میکند تا ساختار ستون فقرات و سایر اندامهای داخلی بدن را بررسی کند.
پس از تشخیص علت لاغری پاها، پزشک درمان مناسب را تجویز خواهد کرد. در صورتی که لاغری پاها ناشی از دیسک کمر باشد، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دارو درمانی: داروهای مسکن، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و داروهای شلکننده عضلات ممکن است برای کاهش درد و التهاب تجویز شوند.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی میتواند به تقویت عضلات پا و بهبود عملکرد عصبی کمک کند.
- جراحی: در صورتی که درمانهای غیرجراحی مؤثر واقع نشوند، ممکن است نیاز به جراحی باشد. جراحی دیسک کمر میتواند به کاهش فشار روی عصب سیاتیک و بهبود علائم کمک کند.
برای تسریع روند بهبودی دیسک کمر و حمایت بیشتر از عضلات ضعیف ناحیه کمر، استفاده از کمر بند پلاتینر نیز میتواند راهحلی مؤثر و بدون عارضه باشد. این کمربند با طراحی منحصر به فرد خود و بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته، به کاهش فشار بر ناحیه کمر کمک کرده و با تثبیت و حمایت عضلات، فرآیند بازتوانی را تسریع میکند. برای اطلاع از قیمت پلاتینر، نحوه خرید و فرآیند پلاتینر تراپی میتوانید به صفحه محصولات توان مارکت مراجعه کنید.
درمان و رفع مشکل لاغر شدن پاها
درمان لاغری پاها به علت آن بستگی دارد. بنابر جثه افراد و توانایی جسمی و ژنتیکی آنها، دلایل لاغری پا متغیر هستند، که در ابتدا به آنها اشاره کردیم. در نتیجه درمانهای مختلفی را شامل میشوند که به توضیح هر کدام میپردازیم تا شما بتوانید به بهترین شکل از آن راهکار استفاده نمایید:
ورزش کردن
اگر لاغری پاها ناشی از کاهش فعالیت بدنی باشد، میتوانید با افزایش تدریجی میزان فعالیت بدنی خود، عضلات پا را تقویت کنید. پزشک ممکن است به شما توصیه کند که با انجام تمرینات ورزشی ایمن و ملایم، مانند پیاده روی، دوچرخه سواری یا شنا، شروع کنید. ورزش منظم یکی از بهترین راهها برای تقویت عضلات پا و بهبود وضعیت لاغری آنها است. حتی اگر مجبور هستید از انجام فعالیتهای بدنی شدید خودداری کنید، سعی کنید به طور منظم ورزشهای ملایم را انجام دهید.
پیروی از رژیم غذایی مناسب
بدن برای تأمین انرژی خود و حفظ توده عضلانی به یک رژیم غذایی اصولی نیاز دارد. رژیمی که به مقدار کافی پروتئین، کربوهیدرات و چربی را در بر بگیرد. اگر شما از یک رژیم غذایی کمکالری و فاقد درشتمغذیها پیروی میکنید، علاوه بر کاهش وزن با لاغری پاها نیز مواجه میشوید. همچنین اگر ورزشکار هستید برای داشتن انرژی لازم جهت انجام تمرینات خود و برای عضلهسازی بهتر، به مقدار بیشتری پروتئین و کربوهیدرات در طی روز نیاز دارید. پس جهت جلوگیری از تحلیل بافتهای عضلانی و لاغر شدن ناگهانی پاها، سعی کنید از یک متخصص تغذیه یا مربی ورزشی برنامه غذایی مناسب با شرایط خود را دریافت کنید.
فیزیوتراپی
اگر لاغری پاهای شما ناشی از آسیب عصبی باشد، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که از فیزیوتراپی استفاده کنید. فیزیوتراپی میتواند به شما کمک کند تا عضلات پا را تقویت کرده و عملکرد عصبی را بهبود بخشید. فیزیوتراپیست میتواند تمرینات ورزشی مخصوصی را برای شما طراحی کند که به تقویت عضلات پا کمک میکند. همچنین، به شما در یادگیری تکنیکهایی برای بهبود عملکرد عصبی کمک کند. این تکنیکها میتوانند به کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی پا کمک کنند.
با پیروی از این نکات میتوانید اطمینان حاصل کنید که درمان لاغری پاها به طور طبیعی اتفاق میافتد.
نتیجهگیری
لاغری پا در زنان میتواند از عوامل مختلفی مانند ژنتیک، بیماریها (مثل دیسک کمر)، نداشتن فعالیت بدنی یا حتی برنامه ورزشی غیراصولی، و رژیم غذایی نامناسب ناشی شود. خوشبختانه میتوان با تشخیص علت دقیق این مشکل، و انجام اقدامات درمانی مناسب به تقویت عضلات پا کمک کرد. برای مثال در شرایطی که علت لاغری پاها ابتلا به دیسک کمر باشد، پزشک میتواند با ارائه راهکارهای درمانی مناسب مثل فیزیوتراپی، دارو درمانی و یا جراحی این مشکل را برطرف کند. یا اگر عدم تحرک و نداشتن یک برنامه غذایی سالم دلیل لاغر شدن پا باشد، میتوان با اتخاذ روشهای درمانی مثل ورزشهای تقویتی، و رژیم غذایی اصولی از تحلیل عضلات پا جلوگیری کرده و سلامت آنها را بازیابی کرد.
سؤالات رایج
– علت لاغر شدن یک پا نسبت به پای دیگر چیست؟
لاغری یک پا میتواند به دلیل عوامل مختلفی رخ دهد. استفاده بیش از اندازه از یک پا، بیماریهای عروقی (ترومبوز ورید عمقی)، اختلالات عصبی، مشکلات عضلانی، و یا بیماریهای خاص از جمله دلایل ایجاد تفاوت در عضلات پاها هستند.
– لاغر شدن پا در دیسک کمر به چه علت اتفاق میفتد؟
لاغری پاها در دیسک کمر اغلب به دلیل فشار روی ریشههای عصبی در ناحیه کمری اتفاق میفتد. وقتی دیسکهای بینمهرهای دچار بیرونزدگی میشوند به عصب سیاتیک یا دیگر اعصاب که مسئول کنترل عضلات پا هستند فشار وارد میکنند. این فشار میتواند باعث اختلال در انتقال پیامهای عصبی، و در نتیجه ضعف و تحلیل عضلات شود.
– آیا برای لاغر شدن پاها درمانی وجود دارد؟
بله به غیر از لاغری پاها که دلیل ژنتیکی دارند، در باقی موارد میتوان با انجام اقدامات درمانی مناسب با توجه به علت زمینهای، به درمان لاغری پاها و تقویت عضلات این ناحیه کمک کرد. برای انتخاب بهترین درمان بهتر است با یک پزشک مجرب مشورت داشته باشید.